Charlotte Adigéry en Klaroenblazers van Last Post slepen Ultima in de wacht

Charlotte Adigéry & Bolis Pupul.

Zangeres Charlotte Adigéry en muzikant Bolis Pupul hebben samen met onder meer de Klaroenblazers van de Last Post en de Nederlandse auteur Joke van Leeuwen een Ultima in de wacht gesleept.

Dat werd dinsdag bekendgemaakt tijdens de live-uitzending van de awardshow van de Vlaamse Gemeenschap op VRT MAX en Radio 1. Eerder raakte al bekend dat danser en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste had gewonnen.

De Ultima’s worden sinds 2003 jaarlijks uitgereikt door de Vlaamse Gemeenschap. Het gaat om twaalf prijzen in uiteenlopende culturele categorieën. De laureaten worden gekozen door een jury van deskundigen. Sinds vorig jaar wordt er nog een dertiende Ultima uitgereikt, de Publieksprijs. Zoals de naam aangeeft, is het het publiek dat die winnaar mag aanduiden.

Adigéry en Pupul, die in 2022 hun debuutplaat ‘Topical Dancer’ uitbrachten, wonnen de Ultima in de categorie Muziek.

De Klaroenblazers, die elke avond stipt om 20.00 uur de Last Post blazen onder de Menenpoort, mochten de Ultima in de categorie Roerend en Immaterieel Erfgoed mee naar huis nemen.

Joke van Leeuwen, onder meer bekend van ‘Een huis met zeven kamers’ en ‘De onervarenen’, zegevierde in de categorie Letteren. De andere winnaars zijn Brassband Willebroek (Amateurkunsten), Marie-José Van Hee (Architectuur en Toegepaste Kunsten), Ann Veronica Janssens (Beeldende Kunst), ADM-VZW (Circus), Alex Verhaest (Digitale Kunst), Angelo Tijssens (Film & Visuele Media), Studio Orka (Podiumkunsten) en Sankaa vzw (Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk).

De Publieksprijs ging naar de musical ‘Vergeet Barbara’ van Studio 100, een eerbetoon aan het oeuvre van zanger Will Tura. Elke winnaar mocht een beeldje van kunstenaar Daan Gielis in ontvangst nemen.

De prijzen gaan ook gepaard met een geldsom van 10.000 euro, voor de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste bedraagt die som 20.000 euro.

Partner Content