Canvas-reeks ‘Publiek Geheim’ over de Belgen op de Titanic

Aan ambitie geen gebrek bij het derde seizoen van de historische tv-reeks ‘Publiek geheim’ op Canvas (vanavond om 21.10 u). De eerste aflevering gaat over de Belgische passagiers op de Titanic. Sven Speybrouck over de special.

Publiek Geheim: De Belgen op de Titanic

Dinsdag 10/4, 21.10 – Canvas

‘Denk nu niet dat we naar het wrak zijn afgedaald’, vertelt presentator Sven Speybrouck. ‘Dat is al gebeurd en ons budget laat dat uiteraard niet toe. Toch kunnen we de honderdste verjaardag van de ramp met de Titanic moeilijk negeren. Zelfs vanuit Japan is er interesse: een tv-ploeg maakt een portret van de enige Japanner aan boord. Volgens zijn nabestaanden heeft die man zich trouwens zijn hele leven geschaamd om als overlevende uit een ramp te komen waarbij zo veel vrouwen en kinderen de dood hebben gevonden.

Concentreren jullie jullie ook op de Belgen aan boord? Sven Speybrouck: Inderdaad, in totaal waren er 27 Belgische opvarenden, van straatarme gelukszoekers tot een rijke joodse diamantair, en er is maar heel weinig over hen geweten. Er was natuurlijk Jules Sap, die achteraf een carrière heeft gemaakt van het vertellen van zijn Titanicherinneringen, die elke keer weer iets spectaculairder werden. Daarmee is hij een uitzondering: de meeste Belgische overlevenden waren volgens hun nabestaanden niet in staat om hun wedervaren na te vertellen. Ze werden dan altijd zeer emotioneel. Er zijn gruwelijke dingen gebeurd bij het zinken van dat schip.

Hebben jullie nog geheimen blootgelegd? Speybrouck: Er blijven geen grote staatsgeheimen meer over, maar we proberen toch enkele zaken te achterhalen. Er is heel wat informatie bewaard in het archief van het Canadese Halifax, niet ver van de plek waar de Titanic is gezonken, onder meer uiterst zeldzame foto’s van de berging van de slachtoffers. En we zoeken uit welk nummer dat legendarische orkest nu net voor het zinken gespeeld heeft. Een van die muzikanten was trouwens een Belg.

Onlangs hadden Koen Fillet en jij Pascal Verbeken te gast bij ‘Interne Keuken’ op Radio 1, met zijn nieuwe boek over de vergeten spoorlijn Grand Central Belge.

Vloek je dan niet dat ‘Publiek Geheim’ dat had moeten brengen? Speybrouck: Integendeel, hoe meer verhalen hoe liever. Ik kan je trouwens al iets verklappen: in Grand Central Belge wijdt Pascal een vijftal lijntjes aan een plek waar hij passeerde en waarrond wij een nieuwe aflevering van Publiek Geheim aan het maken zijn. We maken trouwens ook nog afleveringen over het Duitse gevangenenkamp bij Zedelgem en het sanatorium van Tombeek.

Voor je naar de VRT terugkeerde, ben je een aantal jaar bij Woestijnvis aan de slag geweest. Geen zin om met je oud-collega’s in het nieuwe VT4-avontuur te stappen? Speybrouck: Ze mogen mij altijd bellen, maar tegelijk hoop ik dat ze het niet doen. Zo besparen ze mij een pijnlijke keuze, want wat ik nu doe, Interne Keuken en Publiek Geheim, doe ik doodgraag. En wat het VT4-avontuur betreft: ik kan geen voorspellingen doen. Zoals ik de mensen van Woestijnvis ken, zullen ze wel zo slim zijn om stap voor stap te werk te gaan. Ik hoop voor hen dat ze de middelen hebben voor een lange rit. Vergis je niet: een nieuwe zender uit de grond stampen kost tijd, ook al heb je een pak talent in huis. (HVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content