Brugse Heilig Bloedprocessie aangevuld met twee taferelen

© Belga

Het eerste tafereel belicht de komst van het Heilig Bloed naar Brugge, de tweede aanvulling is het introlied ‘Brugge, jouw bloed stroomt door mijn hart’.

De Heilig Bloedprocessie in Brugge zal vanaf dit jaar aangevuld worden met twee nieuwe taferelen.

Eén ervan belicht de komst van het Heilig Bloed naar Brugge op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek. Het gaat om een praalwagen waarop uitgebeeld staat hoe paus Clemens V in 1310 in Avignon een bul overhandigt aan de Brugse delegatie. De andere aanvulling is het introlied ‘Brugge, jouw bloed stroomt door mijn hart’.

Diederik van den Elzas werd lange tijd aanzien als de man die het relikwie van het Heilig Bloed van Jeruzalem naar Brugge bracht. Dat is historisch echter niet te bewijzen. Van den Elzas dateert uit de twaalfde eeuw. De eerste sporen van het Heilig Bloed in Brugge gaan maar terug naar de dertiende eeuw. Vermoedelijk is het Heilig Bloed naar Brugge gekomen door Boudewijn IX. Die graaf van Vlaanderen werd Keizer van Constantinopel. Daar was in tegenstelling tot Jeruzalem wel een relikwie met Heilig Bloed aanwezig.

De aanvulling van de legende van Diederik van den Elzas komt er onder meer sinds de Heilig Bloedprocessie door de Unesco als werelderfgoed is aanvaard. Door het nieuwe tafereel wordt in de processie verwezen naar de bul van paus Clemens V van 1 juni 1310. In die bul erkent de toenmalige paus officieel de verering van het Heilig Bloed en dat aan die verering aflaten werden verbonden.

De Heilig Bloedprocessie trekt op donderdag 2 juni vanaf 14.30 uur opnieuw door de Brugse straten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content