Brugse erfgoedverenigingen dienen opnieuw klacht in bij Unesco

De erfgoedverenigingen komen in opstand tegen de heraanleg van de tuin aan de Sint-Salvatorskerk.

Enkele erfgoedverenigingen hebben een nieuwe klacht ingediend bij de Unesco tegen de werken die zijn uitgevoerd aan de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge, kant Steenstraat. De verenigingen menen dat de uitgevoerde werken niet stroken met de erkenning van Brugge als Werelderfgoed. Dat bevestigt de Brugse schepen van Monumentenzorg Mercedes Van Volcem (Open Vld).

In het kader van de restauratie van de Sint-Salvatorskathedraal wordt momenteel ook de omgeving van de kerk heraangelegd. De tuin aan de kant Steenstraat krijgt een openbaar karakter, en tussen de Steenstraat en de kerkgevel is een soort amfitheater met brede trappen aangelegd.

De erfgoedverenigingen, met de Stichting Marcus Gerards op kop, zijn het daar niet mee eens. “Die tuin is een begraafplaats geweest en moet zijn sereen karakter bewaren. Ook de omheining is verdwenen”, zegt Andries Vanden Abeele van de Stichting.

Het is nu afwachten wat de Unesco daarvan denkt. Een eerdere klacht van de erfgoedverenigingen resulteerde al in een aanbevelingslijst van de Unesco, die tegen volgend jaar concreet gestalte moet krijgen. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content