Brugse belfort sluit tijdelijk de deuren

Het belfort van Brugge ondergaat begin 2012 een ingrijpende renovatie.

Met zijn 250.000 bezoekers per jaar is het Brugse belfort met voorsprong de belangrijkste publiekstrekken van de stad. Omwille van ingrijpende werken op het vlak van elektriciteit en verlichting sluit het tussen begin januari en eind maart 2012 zijn deuren. De beiaard kreeg vorig jaar al een grondige beurt. Tijdens de sluiting zullen ook de stedelijke musea hun infrastructuur in het gebouw, dat de Brugse markt al acht eeuwen siert, moderniseren. Zo worden de onthaalruimte en de schatkamer interactief ingericht en zal de toerist via flatscreens informatie krijgen over de historische en symbolische betekenis van het belfort. Het kostenplaatje komt op zo’n 140.000 euro.

Onder andere door zijn belfort staat Brugge op de werelderfgoedlijst van Unesco. Een groot deel van de Brugse binnenstad is al beschermd, recent diende het stadsbestuur ook een lijst van 81 panden in de rand van Brugge ter bescherming in bij de Vlaamse overheid.

Typisch karakter

Zes dossiers liggen al ter ondertekening klaar bij minister Geert Bourgeois (N-VA). Het gaat om de Stockveldehoeve, het kasteel Tillegem, het Bloemenoord, het stationsgebouw en de psychiatrische kliniek O.L.Vrouw en de Drie Linden. Al deze gebouwen liggen in Sint-Michiels. De negen dossiers in voorbereiding hebben betrekking op de deelgemeenten Koolkerke en Sint-Pieters.

Volgens de Brugse schepen van ruimtelijke ordening Mercedes Van Volcem (Open Vld) is de stad al lang vragende partij om waardevolle gebouwen te beschermen. “Om begrotingsredenen worden beschermingen wat afgeremd, maar wij vinden toch dat heel wat panden met een typisch karakter bescherming behoeven. Op de lijst staan ook heel wat historische hoeven en woonhuizen, die absoluut niet mogen verdwijnen. Bovendien kunnen beschermde gebouwen bij renovatie op grotere toelagen aanspraak maken.” (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content