‘Brugge moet als stadslandschap beschermd worden’

© Thinkstock

Volgens de Brugse schepen Mercedes Van Volcem zou de Brugse binnenstad als stadslandschap beschermd moeten worden.

Na een nieuwe klacht bij Unesco gaan er opnieuw stemmen op om een juridisch kader te creëren om de binnenstad van Brugge te vrijwaren van te veel sloop. Dat is een zorg van de Unesco en de stad is vragende partij voor zo’n juridisch kader, dat zou kunnen in de vorm van een bescherming als stadslandschap. De bal ligt evenwel in het kamp van de Vlaamse overheid. “Er is inderdaad geen regelgeving om op terug te vallen, tenzij de stedelijke bouwverordening”, zegt schepen van Monumentenzorg Mercedes Van Volcem (Open Vld). “In principe zou je alles kunnen slopen zonder probleem, maar dat is natuurlijk onze bedoeling niet. De afgelopen tien jaar werden er voor de Brugse binnenstad maar 51 sloopvergunningen afgeleverd, en dit op 10.000 panden.”

“Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) kan de binnenstad als stadsgezicht beschermen, maar dat is een onmogelijk taak. Je moet 10.000 panden inventariseren en ontelbare openbare onderzoeken houden. Wij hebben daar de mensen niet voor”, aldus nog de schepen.

Zij meent dat het beter zou zijn de binnenstad als stadslandschap te beschermen. “Hoe dan ook, in de bouwverordening hebben we intussen ingeschreven dat wat kunsthistorisch waardevol is niet mag gesloopt worden, dat de adviezen van de administratie bindend worden, en dat wat in de plaats komt kwalitatiever moet zijn dan wat verdwijnt”, besluit de schepen. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content