BRONKS wint Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuureducatie 2013-2014

© Mirjam Devriendt
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Het Brusselse jeugdtheater BRONKS kreeg de prijs uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. De jury prijst de weinig betuttelende aanpak van kinderen met producties die stof tot nadenken bieden.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultuureducatie 2013-2014 aan BRONKS overhandigd. De jury (Tunde Adefioye (voorzitter), Free De Backer, Katrien Goossens, Filip Tielens, Hannes Vanhaverbeke, Anja Van Roy, Anna Van Waeg, Jos Verbist en Marijke Verdoodt (secretaris)) apprecieert de weinig betuttelende aanpak van kinderen en jongeren met producties die nooit synoniem staan met louter entertainment, maar stof tot nadenken bieden.

Door expliciet en van bij de oprichting te kiezen voor structurele inbedding van cultuureducatie in de hele werking slaagt BRONKS er volgens de jury in om ‘op plezierige, eigenzinnige, kritische, duurzame, zelfs absurde manieren kinderen en jongeren en zelfs volwassenen de hedendaagse complexe werkelijkheid te laten ervaren’. De jury prijst ook BRONKS’ open vizier naar de wereld. ‘Het huis schuwt in de voorstellingen geen taboeonderwerpen, zoals autisme, zelfmoord, de Roma-zigeuners of het gijzelingsdrama in Beslan’. Dat BRONKS trajecten opzet waarbij kinderen en jongeren uit diverse geledingen van de samenleving onder de vleugels van kunstenaars kunnen experimenteren met theater, maar ook met andere media: muziek, dans, beeld en montage, wekt evengoed de appreciatie van de jury. De jury looft ook de internationale aanpak van BRONKS en het feit dat het huis bruggen met het Franstalige jeugdtheater in Brussel slaat en Nederlandse gezelschappen uitnodigt om in Brussel te komen spelen. Bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse BRONKSfestival dat omgedoopt werd tot EXPORT/IMPORT.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz – die jarenlang kind aan huis was, onderschrijft die visie en stelt dat: ‘BRONKS inspireert, wekt verwondering op, doet lachen, huilen, huiveren, stilstaan, houdt een spiegel voor… en niet alleen bij kinderen en jongeren, maar ook evengoed bij volwassenen. Deze Vlaamse Cultuurprijs beloont het doorzettingsvermogen en enthousiasme van Oda Van Neygen en haar voltallige ploeg.’ De prijs is een mooi afscheid voor Oda Van Neygen die sinds 1 november 2014 op pensioen is én Gatz als jongere liet proeven van theater.

Aan een Cultuurprijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje ‘La ultima isla’ van Philip Aguirre.

(E.V.S)

Meer info: http://www.cjsm.be/cultuur/cultuurprijzen-vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content