Broadchurch: Spelen met de grenzen van het misdaadgenre

Na ‘The Fall’ slaat Vitaya vanaf 3 oktober verder de weg van de kwalitatief hoogstaande Britse misdaadreeksen in met de Broadchurch (vanaf 3 oktober elke donderdag). Een vooruitblik.

Elke donderdag, 21.05 – Vitaya

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Kort The Killing: Dorset

Wat Na afloop van The Fall slaat Vitaya verder de weg van de kwalitatief hoogstaande misdaadreeksen in met Broadchurch, een krimi gemaakt voor de Britse zender ITV. De titel is de naam van een klein dorpje aan de kust van Dorset, in het zuiden van Engeland. Het rustige leven wordt er opgeschrikt wanneer het lijk van een 11-jarig jongetje teruggevonden wordt op het strand. Rechercheur Alec Hardy (David Tennant, vooral bekend uit Doctor Who) krijgt de taak om de zaak uit te spitten, maar hij draagt nog altijd de sporen van een gelijkaardig onderzoek dat helemaal fout is gelopen. De vrouw die Hardy moet bijstaan, Ellie Miller, is dan weer zelf een inwoonster van Broadchurch, en het dode jongetje is een van de beste vrienden van haar eigen zoon. De zoektocht naar de dader is voor beide agenten dus een confrontatie met hun eigen demonen en angsten maar de moord zorgt in het kleine Broadchurch natuurlijk ook voor een hoop gerommel en verdachtmakingen.

Oordeel Op zich lijkt Broadchurch niet zozeer aan te leunen bij The Fall maar eerder bij de Scandinavische series als The Killing of The Bridge: reeksen waarin de hele whodunit wel belangrijk is maar er toch ook minstens evenveel aandacht gaat naar de gevolgen van een misdaad op degenen die achterblijven, de rouwende ouders en buren, en de onderzoekers zelf. En net zoals The Killing en The Bridge in Denemarken en Zweden hoge ogen gooiden, hield Broadchurch Groot-Brittannië eerder dit jaar in de ban – de zoektocht naar de dader van de moord werd door The Guardian zelfs vergeleken met de hele ‘Who shot JR’-hype ten tijde van Dallas. Maar ook de critici waren erg lovend, zowel in het Verenigd Koninkrijk zelf als in de VS, waar dit achtdelige eerste seizoen ondertussen ook al werd uitgezonden. Ondertussen is er een tweede seizoen in de maak en een Amerikaanse remake.

INTERVIEW

Schrijver van ‘Broadchurch’ is Chris Chibnall, die eerder al meewerkte aan de sciencefictionseries Doctor Who en Torchwood.
Je omschreef Broadchurch onlangs als ‘a labour of love’. Hoezo? Chris Chibnall: Ik heb deze reeks niet in opdracht geschreven maar puur voor mezelf. Op die manier hoefde ik me niet naar richtlijnen te schikken. Ik wist wat ik wilde: een langer verhaal met een eigen, aparte toon. Ik koos zelf de arena, een kuststadje in het graafschap Dorset, en ik had ook de handen vrij om een ruime ensemblecast samen te stellen. De complexiteit boeide me, een heel spectrum van personages creëren, elk met zijn eigen opvattingen, en dan bedenken hoe ze elkaar beïnvloeden.

Waarom Dorset? Chibnall: (lacht) Omdat ik er woon, en omdat ik het daardoor goed ken. Dorset is nog steeds een zeer op landbouw gericht graafschap. Zeer weids ook. Hier loopt geen snelweg door, waardoor de grote steden toch een stuk verder af liggen. Dorset heeft zijn eigen karakter behouden, en daar zijn de inwoners best trots op. Op enkele wat grotere steden na zijn de woonplaatsen in Dorset hoofdzakelijk wat wij market towns noemen: kleine, hechte gemeenschappen rond een plein, waar vandaag nog steeds een wekelijkse marktdag plaatsvindt.

Heeft de naam Broadchurch een specifieke betekenis?
Chibnall: Het is een typische naam voor een plek in Dorset. Broadchurch bestaat niet echt, maar de naam is wel een samenvoeging van twee werkelijke plaatsen, Broadoak en Whitchurch. Dat heb ik afgekeken van Thomas Hardy, de victoriaanse schrijver die zich ook vaak baseerde op zijn geboortestreek Dorset. Al kreeg die in zijn verhalen de naam Wessex. Als knipoog naar Hardy opereert in Broadchurch de Wessex Police.

En het hoofdpersonage is politie-inspecteur Alec Hardy, gespeeld David Tennant, die een paar jaar geleden gestalte gaf aan het Britse tv-icoon Doctor Who. Had hij je voorkeur? Chibnall: Reken maar. Broadchurch is mijn derde samenwerking met David na Doctor Who en United, een film over een waargebeurde vliegramp (in 1958 in München, nvdr.) met voetbalteam Manchester United. Samen met regisseur James Strong vormen we zowat een triumviraat. David is een geweldige slimme acteur, een van de meest veelzijdige in het Verenigd Koninkrijk. Hij kent geen beperkingen en vraagt ook bij elke samenwerking: ‘Laat mij iets anders doen.’ Met zijn vertolking weet hij ook altijd precies de juiste accenten te leggen. Plus, hij is ook nog eens een fijne mens om mee samen te werken. Wat wil je nog meer?

Klopt het dat je de meeste acteurs in Broadchurch in het ongewisse liet over de waarheid achter de moord? Chibnall: Allemaal! Elke acteur kreeg niet meer informatie dan nodig was om zijn of haar rol te kunnen vertolken. Dat had ik mij van bij het begin voorgenomen en tot mijn aangename verrassing stapte elke acteur daar meteen in mee. Dat idee was gegroeid vanuit een buikgevoel dat acteurs er misschien wel geloofwaardig door zouden gaan acteren. Door te spelen met de grenzen van het misdaadgenre, dat toch wel al wat platgetreden paden kent, wilden we het fris houden. En dat lijkt te zijn gelukt. Op dit eigenste ogenblik zit ik in mijn tuin in Dorset een tweede reeks uit te tekenen. Inspiratie zat: het eerste seizoen vormt dan wel een afgerond verhaal, zoals bij een goed boek leent Broadchurch zich tot meerdere volumes.

(SW&HVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content