Brand teistert Cité Radieuse Le Corbusier in Marseille

© AFP

Tien flats van het beroemde appartementsgebouw van Le Corbusier zijn vernield.

Een deel van de beroemde Cité Radieuse in Marseille, in 1952 ontworpen door Le Corbusier, ging in vlammen op. Minstens tien appartementen zijn vernield.

De brand ontstond gisterennamiddag in een flat, maar flakkerde in de loop van de avond weer op en vernielde in de loop van de nacht tien appartementen van de beroemde Cité Radieuse in Marseille. Dit gebouw, betrokken in 1952 en sinds 1995 als monument beschermd, is een van de belangrijke creaties van architect Charles-Edouard Jeanneret, beter bekend als Le Corbusier.

Hij vatte de Cité Radieuse op als een verticaal dorp dat flats bevat, maar ook een school, winkels, een hotel en een gymnasium. In totaal zijn er meer dan driehonderd flats en telt het gebouw 9 verdiepingen.

60e verjaardag

De flats, opgevat als een duplex, vormen aparte eenheden die met elkaar verbonden zijn. Daardoor kon de brand zich gemakkelijker verspreiden. De brandweerlui hadden grote moeite om de brand onder controle te krijgen.

Er is een zwaar gewonde en alle bewoners werden geëvacueerd. Het gebouw liep vrij veel schade op. De gevels waren pas gerestaureerd en klaargemaakt voor de viering op 14 oktober, wanneer het gebouw precies 60 jaar oud zal zijn.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content