Braakland/ZheBilding programmeert Theater Aan Zee 2012

Het Leuvense muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding deelt deze zomer de lakens uit tijdens Theater Aan Zee.

Tijdens deze zestiende editie van het festival (van 26 juli tot en met 4 augustus 2012) bezetten theatermakers, muzikanten én auteurs verschillende locaties in de stad en de haven van Oostende.

Naast Jong Werk wordt het festivalprogramma bepaald door een voltallig gezelschap. Dat is een première in de geschiedenis van het festival dat tot nu altijd door een of maximum twee gastcuratoren werd ingevuld. Vorig jaar was dat Josse De Pauw. Hij geeft de fakkel door aan het Leuvense muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding. Dit door Stijn Devillé geleide muziektheatergezelschap beleeft gouden tijden. Vorig jaar wonnen ze de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten. In 2009 stak Devillé de Taalunie Toneelschrijfprijs op zak voor Hitler is dood en ‘Braaklandgezant’, acteur en auteur Kris Cuppens deed hetzelfde in 2006 voor zijn tekst Lied.

Het gezelschap brengt tijdens TAZ sleutelstukken uit het eigen repertoire en inviteert verwanten als Laila Soliman en Ruud Gielens (die in Egypte een theatergezelschap oprichtten dat actief participeert aan de zogeheten ‘Arabische Lente’ onder meer met de voorstelling Lessons in Revolting), Valentijn Dhaenens en Skagen (die met De Grote Mond een van de indrukwekkendste stukken van de afgelopen jaren maakte), Jurgen Delnaet en De Tijd (die in 2011 imponeerde met de monoloog Berckmans), Lisbeth Gruwez en Voetvolk (die ons dit jaar overrompelde met haar ijzersterke danssolo It’s going to get worse and worse, …), Warre Borgmans en Dimitri Leue (die momenteel door Vlaanderen reizen met het aangrijpende Het Lortcher Syndroom), Theater Zuidpool en hun indrukwekkende Macbeth….

Deze opsomming bevestigt het: de kracht van de retoriek – hét waarmerk van de taal van Braakland/ZheBilding – krijgt een centrale rol tijdens TAZ2012.

Ook op het muziekpodium staan onder meer het Nederlandse De Kift en Thé Lau. Het boekenprogramma Uitgelezen aan Zee is evengoed van de partij. En een jonge schrijfbelofte zal de TAZ#SABAM Jongtheaterschrijfprijs ontvangen.

De multiculturele toets komt er dankzij een samenwerking met V.A.I.S., 11.11.11 en KVS. Onder de noemer Bato Congo is tijdens deze festivaleditie werk te zien van Congolese theatermakers, muzikanten en fotografen.

Bekomen van al dit lekkers doet u in het festivalcentrum én place to be voor de jongste toeschouwers: het Leopoldpark.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.theateraanzee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content