Bourgeois lanceert voorstel voor Europees erfgoedbeleid

© Belga

Met de ‘Verklaring van Brugge’ wil Bourgeois een Europees erfgoedbeleid uit de grond stampen.

Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) heeft tijdens een Europees congres over erfgoed de ‘Verklaring van Brugge’ voorgesteld.

Die verklaring vormt een aanzet voor een Europees erfgoedbeleid. Nu is het erfgoedbeleid binnen de EU in handen van de nationale en regionale besturen. “We nemen het initiatief om in 2011 een Europees erfgoedplatform op te richten”, stelt Bourgeois.

Het congres in Brugge was een Vlaams initiatief in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie. Erfgoed is overal aanwezig en in diverse vormen, luidt het. Die verscheidenheid heeft ook gevolgen voor het behoud.

Internationale denkgroep

Tijdens de bijeenkomst in Brugge kwamen diverse internationale sprekers aan het woord. Zij belichtten het belang van een erfgoedbeleid en de voornaamste uitdagingen in Europees perspectief. Op het einde van de conferentie stelde minister Bourgeois de ‘Verklaring van Brugge’ voor.

“In deze verklaring vragen de deelnemers aan de bijeenkomst aan alle betrokkenen zoals de Raad van Europa, de Europese Commissie, het erfgoedmiddenveld, de professionelen en het Europees Parlement om mee te werken om het Europees erfgoed beter in het brandpunt te plaatsen.”

Om het Europees erfgoedplatform voor te bereiden werd een internationale denkgroep opgericht in samenwerking met de toekomstige EU-voorzitterschappen Hongarije en Polen. De administraties van Frankrijk, Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen hebben hun interesse al laten blijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content