‘Borger’ focust op hedendaagse kunst in het noorden van het Antwerpen

Onder de koepel ‘Borger’ zetten verschillende galerijen in het noorden van Antwerpen hun nieuwe tentoonstellingen in de verf tijdens een nocturne.

Vrijdagavond 24 januari is het opening night in verschillende galerijen in het noorden van Antwerpen. Onder de koepel Borger zetten zij samen feestelijk hun nieuwe tentoonstellingen in de verf. “Borger is noodzakelijk om te laten zien hoeveel er in deze buurten gebeurt”, zegt Bart Vanderbiesen van de deelnemende galerij Base-Alpha.

De nocturne gaat door in nieuwe en hedendaagse galerijen en kunstplatforms in Borgerhout, Antwerpen Noord en Berchem. Op deze gemeenschappelijke avond zetten zij hun deuren open voor nocturnes, finissages en vernissages.

Deelnemende galerijen zijn Zeno X Gallery, The Bries Space, Base-Alpha Gallery, stilll gallery, Heimat, Ingrid Deuss Gallery, Pop-up Galerij Dirk Eelen, Lokaal 01, EditionPopulaire, Hole of the Fox, 44(sic), G262, Eva Steynen.Deviation(s), Extra City Kunsthal en Caps.

De locaties tonen hedendaagse kunst maar zijn onderling erg verschillend. “Elke galerij kan zich op zijn eigen manier profileren”, aldus Vanderbiesen. “Door het publiek te mobiliseren op hetzelfde moment kunnen we meer mensen bereiken en elkaar alleen maar versterken.”

Zelf zit hij met Base-Alpha Gallery al zeven jaar in Borgerhout: “Ik heb specifiek voor deze locatie gekozen. Het is een plek waar veel kunstenaars wonen en waar een artistieke, jonge sfeer heerst. Eerst zaten we in deze buurt nog alleen, maar het laatste jaar zijn er heel wat galerijen bijgekomen.”

De allereerste editie van het initiatief Borger, in oktober, lokte meteen veel volk. ‘Het was onverwacht een groot succes’, zegt hij. Dat zal dit jaar niet anders zijn, verwachten Base-Alpha Gallery en de andere deelnemende galerijen. ‘Je merkt dat het begint te leven onder het publiek.’ Iedereen kan vrijdagavond gratis een kijkje nemen vanaf 18 uur. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content