Boerke @ Vooruit

Pieter de Poortere stelde donderdagavond met veel glans zijn allernieuwste stripalbum ‘Boerke in Hollywood’ voor in het kunstencentrum Vooruit in Gent. Op het evenement werden nog eens negen bekende en minder bekende tekenaars verwelkomd om het in een ware battle tegen elkaar op te nemen.

Met veel glitter and glamour werden alle gasten via een rode loper over de trap naar de Balzaal in de Gentse Vooruit geleid. De bezoekers werden als echte sterren behandeld en kregen bij het binnenkomen een Oscar in de hand geduwd waarna paparazzi gretig de ene foto na de andere namen. Wanneer iedereen een stoel had bemachtigd of een staanplaats achter in de zaal had weten in te pikken, kon de show beginnen. De gastvrouwen van dienst waren De Patricia’s. Twee Gentse schonen die hun afkomst niet onder stoelen of banken staken. Met veel spektakel en poeha kondigde het olijke duo de grootmeester der striptekenaars aan: Pieter de Poortere, volledig in wit maatpak getooid.

Na een korte speech van de kunstenaar werd de beruchte Boerkes Battle door de twee Patricia’s ingeluid. De spelregels werden uitgelegd door de twee kortgerokte dames die elk een iPad als spiekbriefje in de hand hadden. Geen Battle zonder muziek moet de organisatie hebben gedacht. Dus werd Zultenaar Wouter Berlaen op het podium geroepen. Met enkel een gitaar in de aanslag begeleide Berlaen in het Zults dialect alle striptekenaars tijdens het harde tekenlabeur.

Het opzet van de Battle zat hem in het thema filmklassiekers. De tien striptekenaars werden in Team Rambo en Team Bambi opgesplitst. De twee teams namen het in zeven duels tegen elkaar op. De toeschouwers konden de artiesten en hun tekenkunsten live op het grote scherm volgen en achteraf een stem uitbrengen voor hun favoriet. Muzikant Berlaen zorgde voor de gepaste sfeer tijdens de duels. De tekenaars moesten ervoor zorgen dat hun kunstwerk af was wanneer het lied ten einde liep. De Zultenaar kreeg zelfs het publiek aan het fluiten wanneer een artiest toch wat meer tijd nodig had om zijn werk af te maken.

De line-up was niet min. Ilah, bekend van haar zelfportretfiguurtje ‘Cordelia’ op de buskaartjes van De Lijn en ‘Mira’ in Flair, mocht de spits afbijten tegen de illustrator van de kinderboeken van Marc de Bel: Stedho. Reinhart, cartoonist bij Libelle nam het op tegen Jeroen Janssen, een eigenzinnige tekenaar die blijkbaar graag slagroom en kersen betrekt in zijn kunstwerken. Ook Kim, huiscartoonist bij P-magazine en De Morgen was van de partij. Hij mochten concurreren met Stijn Felix, winnaar van onze stripstrijd in 2010. Hij verschijnt een heel jaar lang wekelijks met zijn stripserie Tunguska in Knack Focus. Ook Charel Cambré, Lectrr, Serge Baeken en Maarten Van de Wiele ontbraken niet op het stripfestijn. Om in de Hollywoodsfeer te blijven werd de avond met een mooie receptie en de filmklassieker ‘Taxi Driver’ van Martin Scorsese afgesloten.

Pieter de Poortere is al tien jaar lang de trotse vader van zijn geesteskind Boerke, het norse stripfiguurtje dat wekelijks in Knack Focus verschijnt. In 2001 legde de Poortere de eerste hand aan Boerke en won daar onmiddellijk de prijs voor Beste Nederlandstalige Album van het Jaar mee. Intussen gaat Boerke ook internationaal: het kleine ronde ventje dook al op in landen als Tsjechië, Amerika, Zweden, Slovenië, Oekraïne, Finland en Taiwan.

Julie Herreman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content