Besparingen op de VRT: wat zal er veranderen in de programmatie?

© belga

De VRT gaat snoeien in het aanbod van sport aan fictie. Dat is het gevolg van de opgelegde besparingen door de Vlaamse regering. Er verdwijnen 89 voltijdse banen.

De VRT-directie gaf donderdag toelichting bij het besparingsplan, waartoe de omroep wordt gedwongen door de besparingen die de Vlaamse regering doorvoert. Er wordt vooral gesnoeid in het sportaanbod. Zo zal de VRT heel wat minder sport gaan uitzenden in de toekomst. Er wordt gesnoeid in de aankoop van sportrechten en het Sportgala verdwijnt. Zo zullen er minder wedstrijden van de Europa League-voetbal uitgezonden worden. Kleinere sporten zullen nog steeds aan bod komen, dat benadrukt de directie, maar worden beter ingepast in het programmaschema.

Iets minder fictie

Fictie wordt grotendeels gevrijwaard. Op Eén komen er per jaar drie afleveringen minder. Die zullen net als vroeger zowel binnen-als buitenhuis worden gemaakt: de productiehuizen mogen 25 tot 30 procent van het programma-aanbod blijven leveren.

Snoeien in dagprogrammatie

Er zal ook gesnoeid worden in de dagprogrammering, waar er naar een goedkopere formule gezocht wordt voor ‘Vlaanderen Vakantieland’. Canvas ziet de structurele dagprogrammering verdwijnen en krijgt geen eigen content meer na de laatavondtalkshow. Ketnet moet één reeks inleveren.

Andere besparingsactiviteiten

Een relatief grote besparing wordt geboekt bij het afvoeren van OP12 als afzonderlijk net. En ook andere netten moeten inspanningen doen. Zo zal bijvoorbeeld de website cobra.be verdwijnen en opgenomen worden in deredactie.be. De ‘Nacht Van de Vlaamse Televisiesterren’ wordt geschrapt. Villa Politica blijft bestaan, maar krijgt minder werkingsmiddelen.

Schrappen in het personeel

Volgend jaar zullen 89 minder mensen werken voor de VRT. In totaal zal het aantal geschrapte jobs hoger liggen, omdat er ook een aantal nieuwe aanwervingen gepland staan. Van naakte ontslagen is voorlopig geen sprake. Er wordt gezocht naar vrijwillige vertrekkers.

(LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content