Ben Crabbé afgeschilderd als racist na aflevering van Blokken

Eén-presentator Ben Crabbé krijgt de wind van voren. Reden is een reeks Turkenmoppen tijdens het tv-spel ‘Blokken’. Een compilatie van de bewuste aflevering werd uitgezonden tijdens het Nederlandse actualiteitenprogramma ‘De wereld draait door’.

Een aflevering van Blokken die op Eén onopgemerkt voorbijging, zorgt plots voor commotie. Het populaire Nederlandse tv-programma ‘De wereld draait door’ had de tv-quiz van 4 april, waarin Ben Crabbé een kandidaat met Turkse afkomst over de vloer kreeg, heropgevist, opnieuw gemonteerd en uitgezonden in primetime.

Het resultaat is een aflevering waarin de kijker de indruk krijgt dat de quizmaster herhaaldelijk grappen met een racistisch kantje maakt over de Turkse roots van de kandidaat. Het montagefilmpje zorgde meteen voor opschudding.

Met een reeks opmerkingen als ‘Waarom heet hij niet gewoon Franske Vandevelde?’, ‘Hebben ze in Turkije geen tv?’ of ‘Als je vandaag wint, bestel je maar een bak lava’ heeft Crabbé het helemaal verkorven bij de Nederlandse presentator Matthijs van Nieuwkerk. ‘Niet te geloven’, reageerde hij na afloop van het filmpje. Van Nieuwkerk vraagt zich luidop af of de Eén-presentator nog in de koloniale tijd leeft.

‘Ik ben geen racist’

Crabbé reageert verbijsterd en is zich van geen kwaad bewust: ‘Dit slaat nergens op. De uitzending had in Vlaanderen 800.000 kijkers en er kwam niet één opmerking binnen. En nu krijgen we dit. Ik ben helemaal geen racist.’

Hij hekelt ook de manier waarop de Nederlandse tv-makers het filmpje hebben gemonteerd. ‘In de aflevering van 25 minuten kom ik vier keer terug op dat Turkse gegeven en ‘De wereld draait door’ monteert dat vlak achter elkaar in 30 seconden. Alles is uit zijn context gerukt. Ik heb het gevoel dat ze me proberen te pakken.’

‘Goed gelachen’

Ook Blokken-kandidaat Soner Ceylan, met wie Crabbé intussen telefonisch contact had, begrijpt er niets van: ‘We hebben een leuke tijd gehad. Het blijft een show, en ik kon er goed mee lachen.’ Hij voegde er nog aan toe dat de Turkse gemeenschap zich zeker niet aangevallen voelt.

In Vlaanderen staat Ben Crabbé bekend als grappenmaker. De grappen passen ook in het format van een programma als Blokken. ‘Anders zou zo’n dagelijks tv-programma doodsaai worden’, laat hij weten. De VRT verdedigt de presentator en de humoristische aanpak van de tv-quiz: ‘De montage is een verkeerde weergave van de feiten’, klinkt het.

‘Zielige anti-racisten’

Intussen lacht Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter in zijn vuistje. Op Twitter liet hij meteen een boodschap achter: ‘Ben Crabbé mag niet lachen met Turken. Zielige anti-racisten… Facebook-pagina ‘Steun Crabbé’ wellicht vandaag nog van start…’ De daad werd bij het woord gevoegd door Peter Verboven, schoonbroer van Dewinter en ook oprichter van de facebook-pagina tegen de aanstelling van Elio Di Rupo als premier. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content