Belg leidt prestigieus kunstenfestival in Sydney

© Holland Festival

Lieven Bertels ruilt het Holland Festival voor het Sydney Festival.

Lieven Bertels, de artistieke leider van het gerenommeerde Holland Festival dat vandaag officieel start, zal drie edities van het jaarlijkse Sydney Festival leiden.

Indrukwekkende carrière

Musicoloog Bertels studeerde aan de KULeuven en aan de Universiteit van Durham waar hij een Master of Arts in Composition behaalde. Sindsdien bouwde hij aan een indrukwekkende carrière. Hij was onder meer producer bij Radio Klara, werd in oktober 2001 de eerste artistiek directeur van het concertgebouw te Brugge en hij coördineert sinds 2004 het Holland Festival, het jaarlijkse internationale kunstenfestival te Amsterdam.

Internationale toets

Het Sydney Festival is een gelijkaardig kunstenfestival maar, aldus Bertels, grootschaliger, iets losser en mikkend op een erg divers publiek. Het vindt telkens tijdens de Australische zomer, in januari, plaats. Naast (klassieke) muziek, theater, dans en beeldende kunsten programmeert Sydney Festival ook, bijvoorbeeld, grootse openluchtpopconcerten.

Bertels’ opdracht bestaat erin om het festival een (nog) grotere internationale uitstraling te geven. Niet zozeer door massaal Europese en Amerikaanse kunstenaars te programmeren maar ook (en vooral) door de oprukkende Aziatische kunstenaars een podium te geven. Die ‘Aziatische invasie’ viel eveneens op tijdens het afgelopen Kunstenfestivaldesarts te Brussel dat werk toonde van onder andere de Japanse regisseur Daisuke Miura en de Japanse theatermaker Toshiki Okada.

Vlaamse buurman

Naast Bertels – die in het najaar van 2011 met zijn gezin naar Australië verhuist om zijn eerste festivaleditie in 2013 voor te bereiden – is ook de Gentse theatermaker Alexander Devriendt, artistiek leider van de performancetheatergroep Ontroerend Goed, actief in Sydney. Hij creëert er tijdens het najaar The History of Everything bij het beroemde Sydney Theatre Company, dat sinds 2008 geleid wordt door actrice Cate Blanchett en haar echtgenoot, toneelauteur Andrew Upton. De voorstelling gaat er in januari 2012 in première en reist later naar Europa.

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content