Belforttoren Antwerpse Kathedraal gesloten voor restauratie

© Thinkstock

De zogenaamde Belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen zal tot het einde van het jaar gesloten zijn voor het publiek.

De zogenaamde Belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen, de hoogste toren van de kathedraal, zal tot het einde van het jaar gesloten zijn voor het publiek omwille van restauratiewerken. Dat meldt de stad Antwerpen.

De themarondleidingen waarbij de toren wordt beklommen zullen daarom dit jaar niet meer doorgaan. De vloerluiken worden hersteld en de galmplanken worden vervangen. De vloerluiken bevinden zich naast de traptoren en dienen vooral om klokken van de benedenverdieping tot boven in de toren te tillen.

De galmplanken of -berden zitten in de galmopeningen van de toren en hebben een dubbele functie. Enerzijds sturen ze het geluid van de klokken naar beneden, anderzijds verhinderen ze regeninslag. Van buitenaf zal er, op de stellinglift na, weinig van de restauratiewerken te zien zijn.

De stad benadrukt dat de werken worden uitgevoerd met alle respect voor de erfgoedwaarde van het gebouw. De toren staat als een van de 56 belforttorens in België en Frankrijk op de lijst van het Unesco Werelderfgoed. De werken vinden plaats van maart tot oktober, maar pas vanaf 2013 zullen er nieuwe rondleidingen worden georganiseerd. Op Open Monumentendag in september zal de toren wel uitzonderlijk worden opengesteld. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content