Begijnhofkerk Diest krijgt restauratiepremie

© Erf-goed.be

Tijdens zijn bezoek aan de Begijnhofkerk van Diest op Open Monumentendag kondigde minister Bourgeois de restauratiepremie aan.

De Begijnhofkerk van Diest, die officieel Sint-Catharinakerk heet, krijgt een restauratiepremie van 2,03 miljoen euro. De gotische kerk uit de 14e eeuw ligt centraal in het als werelderfgoed erkende begijnhof van Diest.

Sinds 1938 prijkt de kerk op de lijst van beschermde monumenten. Door de onstabiele moerasgronden is de kerk aan de noordzijde verzakt. Het subsidiedossier omvat de eerste fase van het restauratieproject, namelijk de gevels en het dak.

Stabiliseringwerken zijn voorzien aan de funderingen, de gevels en het dak. Voor de afwerking van de ijzerzandstenen gevels is geopteerd om terug te gaan naar de gekaleide

gevels: deze kaleilaag werd ook in het verleden al aangebracht om de verwering van de ijzerzandsteen tegen te gaan.

Het bezoek van Geert Bourgeois aan de Begijnhofkerk kaderde in de 23e editie van Open Monumentendag. Een half miljoen mensen bezocht de bijna 400 Vlaamse monumenten, landschappen en archeologische sites. Volgens de organisatie sprak het thema ‘Conflict’ tot de verbeelding. De Bijloke-site, die recent de Vlaamse Monumentenprijs won, lokte veel volk in Gent. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content