BBC ontslaat Jeremy Clarkson

Jeremy Clarkson, bekend van de autoshow 'Top Gear' op de Britse openbare omroep BBC, is door diezelfde omroep aan de deur gezet "na een ruzie" met een producer. © BELGA

De populaire Top Gear presentator Jeremy Clarkson werd dan toch aan de deur gezet door de publieke omroep van het Verenigd Koninkrijk. De BBC heeft Clarkson de bons gegeven nadat deze medewerker Oisin Tymon fysiek had aangevallen.

De directeur-generaal van de BBC, Tony Hall, heeft besloten om de samenwerking met ‘Top Gear’-presentator Jeremy Clarkson stop te zetten. De populaire maar controversiële presentator kwam al regelmatig in opspraak, maar een recent handgemeen met een BBC-medewerker betekende voor de Britse publieke omroep duidelijk de druppel.

Clarkson viel BBC-producer Oisin Tymon fysiek en verbaal aan nadat hij laat op de avond geen steak meer kreeg in een hotel waar de filmploeg verbleef voor de opnames. De keukenchefs waren al naar huis vertrokken en Clarkson nam geen genoegen met een koude maaltijd.

Reactie van de BBC

BBC-directeur Tony Hall noemt het een zware beslissing, maar hij zag geen andere uitweg aangezien Clarkson “een lijn had overschreden”.

In een mededeling van de BBC maakt Hall bekend dat hij “met veel spijt” aan Clarkson heeft meegedeeld dat zijn contract niet verlengd zal worden.

Hall maakte duidelijk dat de BBC openstaat voor andere, uitgesproken meningen “maar niet tegen elke prijs”. “Voor mij werd er een lijn overschreden. Er kunnen niet andere regels gelden op basis van positie, pr of commerciële overwegingen”, gaat de verklaring verder.

Hoewel ze afscheid moeten nemen van Clarkson, looft Hall wat Clarkson voor de BBC betekende. “Deze beslissing mag niet verdoezelen welke uitzonderlijke bijdrage Jeremy Clarkson heeft geleverd aan de BBC.

Ik ben altijd een grote fan geweest van zijn werk en van Top Gear”, aldus Hall, die ervan overtuigd is dat Clarkson elders wel aan de bak zal komen.

Door het vertrek van Clarkson beseft Hall als geen ander dat de toekomst van Top Gear hoogst onzeker is geworden. “De BBC moet Top Gear vernieuwen tegen 2016. Dit wordt een grote uitdaging, het heeft geen zin om het anders voor te stellen”, besluit Hall.

Het is niet de eerste keer dat Clarkson op de vingers getikt wordt. Lees hier een overzicht van zijn escapades

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content