Band van de dag #94: Warpaint

© Facebook

In 2004 besloten vier Amerikaanse vriendinnen op Valentijnsdag een muziekband te vormen. Sindsdien evolueerde Warpaint van hun debuut EP in 2007 naar groot succes met een nieuw album en een tournee door de Verenigde Staten, Europa en het Verenigd Koninkrijk in 2014. Vervelen doen de dames met hun experimentele nummers zeker niet.

Vriendinnen Theresa Wayman en Emily Kokal richtten in 2004 samen met de twee zussen Shannyn Sossamon en Jenny Lee Lindberg de groep Warpaint op. Vanaf dag één schoten de vier Amerikaanse zangeressen in actie en traden ze drie jaar lang op in en rond Los Angeles. In 2007 volgde hun debuut EP (‘Exquisite Corpse’), waar Jon Frusciante, ex-gitarist van The Red Hot Chili Peppers en toenmalig vriendje van Emily Kokal, aan meewerkte. ‘Exquisite Corpse’ kwam meteen op nummer 1 te staan in de lokale hitlijsten van Los Angeles en daarmee was Warpaint gelanceerd. Ze tekenden bij platenlabel Rough Trade Records en trokken meteen op tournee.

Transcendente psychadelic en indie rock

Na het vertrek van drummer Shannyn in 2008 kwamen en gingen er nog drie nieuwe bandleden tot in 2009 het huidige kwartet overbleef: gitaristen Emily Kokal en Theresa Wayman en bassist Jenny Lee Lindberg, vergezeld door Stella Mozgawa aan de drums en het keyboard. De zang nemen ze alle vier voor hun rekening. Het resultaat is een mix van indie en psychadelic rock die de fans nooit verveelt. De transcendente melodieën en dromerige stemmen met af en toe een iets drukkere gitaarinterval, om het interessant te houden, trekken de luisteraars mee naar een ander universum waar tijd- en plaatsbesef aan de kant worden gezet.

Nieuwe tournee in 2014

In 2010 bracht Warpaint haar debuutalbum (‘The Fool’) op de markt en vier jaar later lag album nummer twee, overigens hun meest recente plaat, in de rekken. De tweede worp, ‘Warpaint’, bevat bekende nummers als het iets meer uptempo ‘Keep It Healthy’ en het rustigere en meeslepende ‘Love Is To Die’. Met een tracklist van 12 nummers heeft de Amerikaanse band stof genoeg om een nieuwe tour mee te vullen. De VS, Europa en het Verenigd Koninkrijk mogen zich van april tot en met juli verwachten aan minstens één optreden.

België is op 3 juli aan de beurt. Warpaint staat dan op de veertigste editie van Rock Werchter. In 2011 stonden ze al eens op de festivalweide en in 2013 werden ook de Brusselaars vereerd met een concert in een compleet gevulde Ancienne Belgique. In 2011 kregen ze een plek in de Britse BBC Sound of 2011-lijst, wat hun populariteit enkel ten goede kwam. Over Warpaint kan veel gezegd en geschreven worden, maar aan een goede dosis lef om de atypische muzikale paden te bewandelen, ontbreekt het hen niet. Daarom vergelijkt men de groep ook vaak met The xx, met wie ze in 2010 al samen op het podium stonden, en Cocteau Twins omwille van hun experimentele stijl. (KVW)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content