Band van de Dag #93: The Boxer Rebellion

© Vincent Dolman

The Boxer Rebellion, een vierdelige Londense alternatieve rockband, drukte in 2013 zijn stempel op de muziekwereld. Met een tour door Europa en de Scandinavische landen wisten ze de grote massa te veroveren. Ondertussen staan ze samen met bekende namen als The Rolling Stones, Editors, Bastille en Arctic Monkeys op de affiche van Pinkpop.

Toen in 2001 zijn moeder stierf, trok zanger en frontman Nathan Nicholson vanuit de Verenigde Staten naar Engeland. In Londen leerde hij Todd Howe (gitaar) kennen via het internet. Met de hechte vriendschap die daaruit voortvloeide, waren de eerste stappen richting een muziekband gezet. Drummer Piers Hewitt en bassist Rob Loflin maakten de groep compleet. Loflin haakte later af en werd vervangen door de huidige bassist Adam Harrison. Ze startten met muziek maken onder de naam ‘Slippermen’, maar veranderden al snel naar The Boxer Rebellion.

In de Billboard Charts zonder platenlabel The Boxer Rebellion bracht 2 EP’s uit (‘The Boxer Rebellion EP’ en ‘Work in Progress’) en stond in 2003 op het befaamde Glastonbury festival. Twee jaar later kwam hun debuutalbum uit. ‘Exits’ ontving veel lof maar het was met de tweede plaat ‘Union’ dat de groep pas echt opviel. Als band die in 2009 zonder hulp van een platenlabel hun album in de Billboard Charts kreeg, deed The Boxer Rebellion iets wat niemand hen tot nog toe had voorgedaan. In 2011 volgde het derde album ‘The Cold Still’ en 2013 was het jaar van hun meest recente plaat (‘Promises’) gevolgd door een tour door het Verenigd Koninkrijk, Europa en de Scandinavische landen.

Overal waar ze komen, laat de The Boxer Rebellion zijn sporen na. Met muziek die dieper door het lijf gaat dan de gemiddelde popsong, zijn de landen waar ze tot nu toe gepasseerd zijn hen nog niet vergeten. Bekende Britse muziekbladen Q en NME prijzen de vier mannen de hemel in en het mag gezegd worden: hun toekomst ziet er rooskleurig uit.

Geliefde soundtrack voor films en series

Na een succesvolle tournee staan ze binnenkort twee keer op de planken in Nederland: één keer op Paaspop op 20 april en vervolgens op Pinkpop in juni. Ook Spanje verwelkomt hen graag op het Polifonik Sound-festival eind juni. In België traden ze in 2010 al op in de Ancienne Belgique en 2 jaar later in de Botanique, beide in Brussel. In maart dit jaar maakten ze hun fans uit Leuven blij met een concert in Het Depot. Ook Amerikaanse series zien de Londenaars graag komen. NCIS, Grey’s Anatomy, Royal Pains, the Vampire Diaries, One Tree Hill,… allemaal maakten ze lustig gebruik van muziek van The Boxer Rebellion.

Aandacht voor fans

Naast componeren en optreden, besteedt de band ook veel aandacht aan hun fans. Via hun YouTube Cover Competition in 2013 kon iedereen zijn of haar cover van een The Boxer Rebellion-nummer insturen. De drie uiteindelijke winnaars kregen als nieuwjaarscadeau in 2014 een meet & greet, concerttickets en een speciaal vinyl exemplaar van het album ‘Promises’, getekend door de bandleden. Van deze vier alternatieve muzikanten, met een hart voor hun fans, zullen we ongetwijfeld nog veel horen in de toekomst. (KVW)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content