Band van de Dag #79: The Bots

De broers Mikaiah en Anaiah Lei waren pas respectievelijk 15 en 12 jaar oud toen ze hun eerste plaat in elkaar stampten met hun rockgroep van twee: The Bots. Vijf jaar, drie albums en talloze festivals later is de inspiratie van de jongemannen nog lang niet uitgeput.

Mikaiah (zang, gitaar, bas en keyboard) en Anaiah (drums en percussie) zijn van Caribische en Taiwanese afkomst en leven in het zonnige Amerikaanse Californië. Als nog jongere knapen – ze zijn ondertussen 20 en 17 – waren de gebroeders Lei omringd door muziek. Ze groeiden op al luisterend naar reggae en oldies en besloten op een dag instrumenten te kopen die hen wel leuk leken. ‘We zijn gewoon beginnen jammen omdat we daar zin in hadden, we hebben nooit echt lessen gevolgd’, vertelt Mikaiah in een interview met Green Label.

Damon Albarns favoriete band

Aanvankelijk waren The Bots een vijfkoppige band, opgericht door de oudste van de twee, Mikaiah, en drie van zijn vrienden. Omdat Anaiah de enige drummer in de buurt was, vervoegde hij de groep al snel. Enkele weken later had iedereen de groep verlaten, behalve de twee broertjes. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

Nadat de broers zelf een aantal albums produceten – waarnaar ze veeleer als demo’s refereren – kwamen ze onder de aandacht van het label Fader. In de herfst van 2013 brachten ze hun debuut-EP ‘Sincerely sorry’ uit. Ondertussen hebben The Bots het tot de favoriete band van Blur- en Gorillazfrontman Damon Albarn geschopt en hebben ze het voorprogramma van Bad Brains, Tenacious D en de New Yorkse Yeah Yeah Yeahs mogen verzorgen.

The Bots werken aan hun eerste langspeelplaat en ook daar zouden grote namen uit de rockwereld hun schouders onder zetten. Justin Warfield, Nick Zinner (Yeah Yeah Yeahs) en Damon Albarn worden genoemd als mogelijke producers van het debuutalbum.

Black Keys, White Stripes, R&B en Hendrix in de blender

In de muziekwereld wordt het duo beschreven als een mix van andere bekende tweetallen Black Keys en White Stripes, met een subtiele R&B-invloed en een toets van Jimi Hendrix. Niet mis voor een stel dat samen pas 37 kaarsjes heeft uitgeblazen.

Zelf vinden de gebroeders Lei dat ze een mengeling van punk, rock, elektronische folk en zoveel meer brengen. ‘We maken muziek die we zelf graag horen, dat is het belangrijkste’, verklaart Mikaiah in Green Label. Hun inspiratie halen ze behalve uit skaten en films bij artiesten als Al Green, Arcade Fire, Deer Hunter en Norah Jones.

In een interview met Converse – met wie ze ook al de eer hadden samen te werken – werd nog maar eens duidelijk hoe de twee al van kinds af middenin de rockwereld stonden: ‘Het eerste concert dat ik zag was er een van Red Hot Chili Peppers. Zondag 23 oktober, 2003. Ik was zes. We gingen weg tijdens het bisnummer ‘Under the bridge’. ‘Dwazen, ik heb Red Hot Chili Peppers gezien’, was wat ik de volgende dag op school verkondigde’, zegt Anaiah.

Tegenwoordig kunnen die ‘dwazen’ hun vroegere klasgenoten zelf aan het werk zien op de grootste podia. In mei zijn The Bots support act voor Dropkick Murphys, in april staan ze op Coachella in de Verenigde Staten met groepen als Muse en MGMT en wie na het beluisteren van de volgende nummers geïnteresseerd is, kan een kijkje gaan nemen op Best Kept Secret in Nederland, 20 juni.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content