Band van de Dag #77: Evian Christ

De jonge Brit Evian Christ, alias Joshua Leary, schopte het van schoolleraar tot special guest van Kanye West en Rick Ross. Sprookjes bestaan.

Jongeman uit het boze, grauwe noorden van Engeland is als kind in de weer met het muzikale speelgerei van zijn pa, maar schuift dat gefrustreerd opzij en concentreert zich op school. Schaft zich wat later audiosoftware aan en krijgt kringen onder de ogen van de nachtelijke samplesessies. Pleurt het resultaat op YouTube. Wordt opgepikt door een label. Maakt een mixtape met elementen uit ambient, rap en electronica. Wordt uitgenodigd in Parijs door Kanye West om mee te werken aan diens nieuwste plaat. Wordt op zijn verjaardag door Rick Ross uitgenodigd op zijn jacht en… Ja, dat hebt u allemaal goed gelezen. Zo is het gegaan voor Evian Christ, alias Joshua Leary, 24, lagereschoolleraar uit Ellesmere Port, ten zuiden van Liverpool. Sprookjes bestaan.

Lang blijft hij niet meer in Ellesmere Port hangen, en ook voor de schoolbanken zullen ze hem moeten missen. Leary tekende een deal met Wests publishingfirma Donda en verhuist naar New York om daar met hiphop-, r&b- en popartiesten aan de slag te gaan. Illusies maakt hij zich echter niet: ‘Sommige van die artiesten houden wel van de cool factor van een producer uit de underground, maar niet noodzakelijk van de muziek’, zegt Leary op de blog Fact. ‘Als het er écht op aankomt, willen ze gewoon een Pharrell-song.’

Op Kanye Wests Yeezus blinkt Evian Christ in de credits van de song I’m in It, die ranzige, opgenaaide en met dancehallsamples opgesmukte XXX-fantasie: ‘De enige richtlijn die ik kreeg, was de meest experimentele, wildste stuff bedenken die ik kon’, aldus Leary. De gratis mixtape waarmee het allemaal begon, Kings and Them, is nog steeds te beluisteren op zijn Soundcloudstek, en nu verschijnt via Tri Angle (The Haxan Cloak, Balam Acab, Forest Swords) de vier tracks tellende ep Waterfall – ‘luid, agressief, overstuurd en tegendraads’. (JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content