Band van de Dag # 7: Burial

Dubstepheld Burial heeft een nieuwe EP uit. Hoewel de invloedrijke producer in 2008 uit de anonimiteit trad blijft hij een mysterieus en eigenzinnig figuur.

De invloed van de Britse dubsteppionier Burial op de huidige muziekscene is en blijft incontournabel. Zes jaar na de release van het uitstekende ‘Untrue’, de opvolger van zijn titelloze debuutplaat, laat dé instantklassieker nog altijd diepe sporen na. De mix van penetrante 2-step, minimale dubtechno en elektronische R&B, met korrelige beats en spooky vocals sloeg toen in als een bom. Het was even wennen, maar voor je het wist, was je eraan verslaafd.

Burials identiteit bleef lange tijd een goedbewaard geheim. In een gesprek met de Britse krant The Guardian zei hij dat buiten zijn familie slechts vijf mensen op de hoogte waren van zijn muzikale activiteiten. Maar door zijn nominatie voor de prestigieuze Mercury Music Prize, en de grote media-aandacht die ermee gepaard ging, stapte de obscure artiest op 5 augustus 2008 uit de anonimiteit. ‘Ik ben een eenvoudige jongen die gewoon maar wat goeie muziek wil maken. Mijn naam is William Bevan. Ik kom uit Zuid-Londen,’ postte hij toen op zijn MySpace-pagina, zonder er verder ruchtbaarheid aan te geven.

Ondanks zijn identiteit hangt er nog altijd een waas van geheimzinnigheid rond de man en de enkele EP’s die hij sindien uitbracht. Zwarte hoezen, geen artwork, amper info, zeer beperkte oplages en bijgevolg meteen uitverkocht.

Dat is ook nu niet anders. Zijn nieuwe EP ‘Rival Dealer’, net uit, bevat slechts drie nummers (waarvan twee de kaap van tien minuten passeren) en kreeg sporadisch nieuwe injecties, maar de typische Burial-sound bleef intact. ‘Ik heb mijn ziel gestoken in deze EP’, zegt hij. ‘Ik hoop dat hij goed bevonden wordt. En ik hoop ook dat de tunes misschien iemand kunnen helpen om weer in zichzelf te geloven, de angst wegnemen en de kracht geven om door te gaan. So it’s like an angel’s spell to protect them against the unkind people, the dark times, and the self-doubts.(DB)

Beluister de titeltrack:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content