Band van de Dag #48: Mount Kimbie

Het Britse elektronicaduo Mount Kimbie behoort tot de voortrekkers van het postdubstepgenre.

Kai Campos en Dominic Maker ontmoeten elkaar in 2008 op een Londense universiteit. De twee worden vrienden en beginnen op een kamertje aan muziek te knutselen. Twee jaar later verschijnt onder de naam Mount Kimbie hun debuutalbum, Crooks & Lovers, een bevreemdende mengelmoes van grillige ambient, versneden r&b-echo’s en een uitgerafelde vorm van dubstep. ‘Baanbrekend!’ en ‘genreoverschrijdend!’ jubelen de critici, die er in dezelfde adem de term postdubstep voor bedenken.

Dat hadden de heren niet zien aankomen. ‘Het was surreëel. We hadden het geluk dat we eigenlijk compleet naïef waren, we beseften niet goed wat er gebeurde’, blikt Dominic Maker terug. ‘We wilden eigenlijk iets kopiëren en het is mislukt. Maar dat was ons geluk, want voor we de kans kregen om teleurgesteld te zijn in onszelf begon het album een eigen leven te leiden’, aldus Kai.

Met een arsenaal aan verrassende en intelligente beats en loops riep Mount Kimbie meteen vergelijkingen op met Autechre, Flying Lotus en Boards of Canada. Niet van de minste. Ook wat houding en aanpak betreft passen de electronicofreaks in het rijtje met andere postdubsteppioniers als Joy Orbison, Actress, Untold en Ikonika.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vorig jaar kwam hun puike tweede, naar eigen zeggen volwassener album ‘Cold Spring Fault Less Youth’ uit waarop het duo voor het eerst zelf zingt. Opnieuw gebruiken zij de meest aantrekkelijke elementen uit verschillende stijlen en genres. En opnieuw is het album met geen stokken in een hokje te drummen. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat de jonge Londenaars zich met hun superieure knopjesdraaierij in geen tijd ontpopten tot een echte live band. Pukkelpoppers die hen vorig jaar in de Castello aan het werk zagen, kunnen er van meespreken. (JB/DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content