Band van de dag # 45: Cate Le Bon

Cate Le Bon lijkt wel een karikatuurtje uit een film van Tim Burton met haar wit gezicht en zwartomrande ogen. De muziek van de Welshe singer-songwriter is ook assorti met dat universum: spookachtig en fascinerend.

Cate Le Bon: het was lange tijd geen klinkende naam maar daar komt stilaan verandering in. Met haar gesmaakte tweede album CYRK en het pas verschenen Mug Museum verovert de singer-songwriter stilaan een groter publiek. Langzaamaan. Want tijd heb je even nodig om haar eigenzinnige muziek te verteren.

De zangeres uit Wales die voor haar nieuwe album naar LA verhuisde, serveert geen hapklaar menu. Haar mix van freaky folk, psychedelische rock, aanstekelijke sixties en spooky elektronica is geen comfortabel geluid om in neer te ploffen. Op haar laatste worp Mug Museum wisselen aanstekelijke retro gitaarriffs en onheilspellende synths elkaar af. Maar hoe vrolijk sommige folky arrangementen mogen klinken, het typerende geluid van Le Bon en de eigenzinnige rammelende structuur geven de nummers een bevreemdende twist. Haar kristallen stem breekt in verschillende kleuren – van ijle hoge uithalingen tot een warm laag geluid – en zet de euforie van de sixties-gitaren pootje lap. Toppunt van haar sinistere sound is titeltrack Mug Museum: donkere piano, haar fragiele meisjesstem en een krakend geluid op de achtergrond.

Hoewel veel van haar nummers op het eerste gehoor nog een lichte sound hebben, verduisteren haar teksten het geheel. Zinsneden als “I’ll always love the summer ’til I die, find me a place where little birds fly by” en “Trickle down my skeleton like hunks of honeycomb” getuigen van haar zelfverklaarde abnormale fixatie op de dood. Maar die dood kan ook dromerig en lieftallig klinken.

Cate Le Bon – niet onterecht vergeleken met The Velvet Underground – palmt je traag langzaamaan in, zoveel is duidelijk. St. Vincent verklaarde alvast fan te zijn. Dit jaar staat ze in het voorprogramma van Warpaint en Franz Ferdinand. Op donderdag 27 februari concerteert ze in de Ancienne Belgique in Brussel.

Luister hier de nieuwe track ‘He’s Leaving’ die Le Bon op het internet gooide. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content