Band van de Dag #32: Death

Een groepje genaamd Death legde begin de jaren ’70 de basis voor wat later punk genoemd werd, maar bleef drie decennia lang onder de radar. Tot ze in 2007 ontdekt werden via het internet. In april verschijnt een nieuwe collectie van oude Death-demo’s.

Begin de jaren ’70, toen de Ramones, de Sex Pistols en Bad Brains nog verwekt moesten worden, stichtten de Afro-Amerikaanse gebroeders David, Dannis en Bobby Hackney in Detroit een punkgroepje genaamd Death. In lokale clubs speelden de Hackney’s aan The Who, Alice Cooper en The Stooges gelieerde rock, maar dan met een hoger toerental.

Het trio liet de songs ‘Politicians In My Eyes’ en ‘Keep On Knocking’ op een dubbele 7″ persen, maar kon daarmee op weinig bijval rekenen bij de platenfirma’s. Het was in het Detroit van die tijd al Motown en disco wat de klok sloeg. De muziek van Death werd te agressief bevonden, en hun groepsnaam te controversieel. En zo stierf Death, de allereerste (zwarte) punkband, een stille dood, zonder ook maar één langspeler uitgebracht te hebben.

Maar die langspeler kwam er uiteindelijk toch, zij het pas drie decennia later. In 2007 stootte vinylverzamelaar Robert Cole Manis op het internet op de eerste Death-single. In al zijn enthousiasme spoorde hij de bandleden op en bracht hen in contact met het in Chicago gevestigde Drag City. Dit label gaf in 2009 ‘…For the Whole World To See’ uit, het debuut van Death, samengesteld uit songs die dateren van 1974.

In 2009 verscheen ook de democollectie ‘Spiritual-Mental-Physical’, gevolgd door de veelgeprezen indie-rockumentaire ‘A Band Called Death’ in 2012. De bal ging helemaal aan het rollen toen Jack White zich als fan uitte en met zijn Third Man Records een single uitbracht van Rockfire Funk Express, de eerste gedaante van Death.

De band sloeg opnieuw aan het toeren – zij het zonder de in 2000 overleden songschrijver David Hackney – en maakte eind 2012 een tussenstop in de Antwerpse Trix Bar. Daar werd naast de seventiespunk ook een nieuwe single gepresenteerd: ‘Relief’.

Toch lijkt een album met meer hedendaags werk vooralsnog niet op komst. Wél verschijnt er op 22 april een nieuwe verzameling oudere nummers, opgenomen in 1975, 1976, 1980 en 1992. Een eerste voorsmaakje van ‘Death III’ is er al: ‘North Street’. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content