Band van de Dag #27: The War on Drugs

The War on Drugs, de Amerikaanse band rond Adam Granduciel, brengt in maart een nieuw album uit. Hoewel de frontman moeite heeft met zijn band bijeen te houden, blijven wij geboeid luisteren.

The War on Drugs klinkt als Bruce Springsteen gedrenkt in een shoegazesausje en indierock en Americana als bijgerechten. Smakelijk dus.

De genesis van de band dateert uit 2003 toen Adam Granduciel (geboren als Adam Granofsky) van Oakland via Californië naar Philadelphia trok. Daar ontmoette hij Kurt Vile die hem op muzikaal sleeptouw nam. Vanaf 2005 noemden Granduciel en Vile zichzelf The War on Drugs en zochten een groep muzikanten om hen te vergezellen. Uiteindelijk werden Charlie Hall als drummer en organist, Kyle Lloyd eveneens als drummer en Dave Hartley als basgitarist ingelijfd.

Het eerste wapenfeit van de band, ‘Wagonwheel Blues’, verscheen in 2008 en werd goed onthaald. Toch koos Kurt Vile kort daarop zijn eigen pad en focust zich sindsdien op zijn solocarrière. Ook Hall en Lloyd verlieten de gelederen en Mike Zanghi vervoegde zich bij de resterende leden van The War on Drugs. In 2010 stapte Zanghi echter ook op als vast lid en werd vervangen door Steven Urgo. Met bijna volledig vernieuwde bezetting (Robbie Bennett werd aangeworven als pianist) bracht de band in 2011 een tweede album uit. Om het helemaal ingewikkeld te maken droegen Kurt Vile en een hele resem andere artiesten bij aan ‘Slave Ambient’. In 2012 werd Patrick Berkery opgenomen in de groep en bewandelde Urgo opnieuw zijn eigen pad.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In december werd het derde studioalbum van de losbandige groep aangekondigd. De plaat zal ‘Lost in the Dream’ heten en wordt verwacht op 18 maart. Het album werd geschreven en opgenomen in Philadelphia, New York, North Carolina en New Jersey door Granduciel gedurende de twee voorbije jaren. ‘Red Eyes’, het eerste nummer dat vrijgegeven werd van de plaat, klinkt alvast veelbelovend.

Wie The War on Drugs aan het werk wil zien, kan op 25 mei naar de Botanique trekken of eind mei naar het Primavera Sound festival in Barcelona. (LP)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content