Band van de Dag #25: Steak Number Eight

© Facebook

Steak Number Eight, dat zijn die jonkies die in 2008 als een bulldozer Humo’s Rock Rally aan flarden speelden. De pubers van weleer zijn ondertussen volwassen geworden en dat is er aan te horen.

Steak Number Eight, dat zijn die jonkies die in 2008 als een bulldozer Humo’s Rock Rally aan flarden speelden. De pubers van weleer zijn ondertussen volwassen geworden en dat is er aan te horen. De groep uit Wevelgem, die een mengeling van postrock en sludgemetal speelt, heeft zich op hun derde langspeler ‘The Hutch’ ontwikkeld tot een melodische mokerslag van formaat. Met nieuwste single “Ashore” bewijzen ze klaar te zijn voor de internationale doorbraak.

Sinds het ontstaan van de groep brengt Steak Number Eight, geïnspireerd door bands als Pelican, Isis en – dichter bij huis – Amenra, slepende melodieën, indrukwekkende uitbarstingen en helse schreeuwpartijen. Niet slecht voor het jonge viertal, dat tijdens de Rock Rally in 2008 een gemiddelde leeftijd van 15,5 jaar telt. De broekventjes toonden echter dat ze hun leeftijd ver vooruit zijn en brachten amper een week na de vlotte overwinning hun debuut EP ‘When The Candle Dies Out…’ uit. Ondanks dat het album voornamelijk uit demo’s bestaat, kreeg de groep laaiend enthousiaste recensies van de Belgische pers. Opvallend is de oerschreeuw die brulboei Brent Vanneste op zo’n jonge leeftijd weet te produceren.

Steak Number Eight – “The Sea Is Dying” (2008)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Met slechts enkele nummers ter beschikking mocht Steak Number Eight al op heel wat kleine en grote podiums komen opdraven. Zo waren ze te zien op onder andere Marktrock, Dour Festival, Polsslag en – hoe kan het ook anders – Graspop Metal Meeting. Voorprogramma’s voor Deftones, And So I Watch You From Afar en idolen Pelican maakten het sprookje compleet.

Tijd om het wat professioneler aan te pakken, zullen ze in Wevelgem gedacht hebben. Mario Goossens (Triggerfinger) werd aangetrokken voor de productie van hun eerste echte debuutplaat en Matt Bayles, die voordien al meewerkte aan cd’s van Mastodon, Isis en Pearl Jam, mixte alles tot een brutaal geheel. ‘All Is Chaos’ werd dankzij hun nieuwe agentschap The Agency Group gratis bij het Britse muziekmagazine Metal Hammer verdeeld. Zo wist de groep een voornamelijk Engelse markt aan te boren. Hierop volgde een internationale tour door België, Frankrijk, Engeland en Spanje.

Het mooie aan deze groep is hun gevoel voor melodie. Achter de epische gitaarmuren en het brutale gebulder schuilen hier en daar uitstekende popsongs. Veel radioaandacht moet Steak Number Eight niet verwachten -hun genre is nu eenmaal ondervertegenwoordigd op de Belgische radio – maar dit is wel het soort metal dat een groter publiek kan aanspreken.

In 2013 is er dan ‘The Hutch’, geproducet door Reinhard Vanbergen (The Hickey Underworld, Drums Are For Parades) en wederom gemixt door Matt Bayles. Howie Weinberg (Deftones, Faith no More, Pantera, …) deed de mastering. Het album kreeg een wereldwijde release en het viertal doet onder andere Graspop, Pukkelpop, Ieperfest en het Britse Tramlines Festival aan. Ook mocht Steak Number Eight voorprogramma’s verzorgen voor toppers in het genre: The Dillinger Escape Plan en Alice Cooper.

Zoals op voorganger ‘All Is Chaos’ begint ‘The Hutch’ met songs die neigen naar sludge metal. “Cryogenius” en “Black Eyed” zijn de twee eerste singles en leveren verwoestende mokerriffs. Ook is een duidelijke evolutie merkbaar in de stem van Vanneste. De zangpartijen krijgen net iets meer melodie mee, het getormenteerde geschreeuw klinkt net iets rauwer. Derde single “Ashore” is een van de meer gemoedelijke nummers op de cd en zal fans van stevige rock zeker kunnen bekoren. Anthem, anyone? De videoclip kan je hieronder bekijken.

Steak Number Eight – “Ashore” (2013)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De toekomst brengt een tour in Duitsland, samen met goede vrienden Death Letters (NL), maar ook de eerste voorjaarsfestivals zijn ondertussen aangekondigd. In april deelt Steak Number Eight het podium met Biohazard, Heaven Shall Burn & Crowbar op Durbuy Rock en zijn ze ook te zien op het Dunk Festival in Zottegem. Ongetwijfeld worden daar nog veel concerten aan toegevoegd. Steak Number Eight is nog lang niet uitgezongen, zoveel is zeker. (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content