Band van de dag #22: Cities Aviv

© Facebook

Sinds 2011 verkent underground producer/rapper Gavin Mays met zijn project Cities Aviv de grenzen van de experimentele hip hop. In de onbevangen stijl van het bekendere Death Grips combineert hij gevatte teksten met op hol geslagen beats. Met zijn nieuwste telg ‘Come to Life’ zou Cities Aviv wel eens vanuit de vergetelheid kunnen oprijzen.

Een 22-jarige Gavin Mays maakt voor het eerst indruk in 2011 met zijn geïnspireerde debuutplaat ‘Digital Lows’. De intelligente lyrics en vernieuwende beats maken het tot één van de beste underground rapalbums die dat jaar uitkomen. “In this 8-bit world I’m Bowser”, zegt hij in “Fuckeverybodyhere”. Met hier en daar een knipoog naar rapgroep Three 6 Mafia, spit Mays met hoorbaar zelfvertrouwen zijn geestige en doordachte teksten. “In a city full of fake Rick Rosses/ I rock Cuban link chains with inverted crosses”, sneert hij richting enkele genregenoten.

Cities Aviv laat zich op z’n debuut niet in een hokje plaatsen. Zonder oogkleppen integreert hij via samples uiteenlopende stijlen in zijn nummers. Zo kan je in zijn producties onder andere Steely Dan, Gil Scott-Heron, Modest Mouse en zelfs Depeche Mode terugvinden. Toch weet Cities Aviv op zijn veelbelovend debuut de juiste balans te bewaren.

Cities Aviv – “Fuckeverybodyhere” (2011)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Opvolger ‘Black Pleasure’ kent invloeden van post-punk. Rap en post-punk, niet echt een combinatie die we gewend zijn. Helaas werkt het ook niet echt. Het is ongetwijfeld een gewaagd en vooruitdenkend album, maar de kwaliteit van de muziek lijdt onder de prestigieuze intenties. Toch zijn er enkele lichtpuntjes. Mays intrigeert met zijn hese, soms schreeuwerige stem. Denk aan brulboeien als Stefan Burnett van Death Grips, maar dan net iets gecontroleerder, wat de toegankelijkheid wel ten goede komt.

Sommige nummers zouden niet misstaan op het debuut van Cities Aviv. Op “Simulation” richt hij zijn pijlen op de grote schare aan ‘internetrappers’. “You thuggin’ but you only sendin’ shots over Gmail”, daagt hij hen uit. Hoewel niet elke track even overtuigend is, komt de kwaliteit van Aviv als rapper vaak genoeg bovendrijven om de aandacht erbij te kunnen houden.

In januari van dit jaar is er dan ‘Come to Life’, uitgebracht door het label Young One. Vooruitgeschoven single “URL IRL” doet het beste vermoeden. De geknipte, futuristische beat met invloeden uit de discoperiode duurt slechts iets langer dan twee energetische minuten. Zijn geestige teksten verwijzen vaak naar de digitale wereld, waar hij graag lijkt te vertoeven. De rest van het album voelt nu en dan buitenaards aan, met verknipte ritmes, verwrongen samples en hyperactieve synthesizers. Een gepaste manier om de onlinecultuur te eren.

Cities Aviv – “Don’t Ever Look Back” (2014)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Debuut ‘Digital Lows’ is hier te downloaden volgens het ‘name your price’ principe. (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content