Band van de dag #21: Hitsville Drunks

Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Mauro Pawlowski en zijn Hitsville Drunks brengen op 10 februari hun powerpopdebuut ‘Sincerely Average’ uit, dat ze op 8 februari live voorstellen in de Studio in Antwerpen. De plaat bevat doorsnee liedjes, op maat van de massa.

Van alle wezens op planeet Pawlowski zijn die van Hitsville Drunks wellicht de liefste. Hun powerpopdebuut Sincerely Average is van het meest toegankelijke dat Mauro ooit uitbracht. Doorsnee liedjes, op maat van de massa. ‘Maar geloof me: het is het beste voor de massa dat artiesten als ik gedeeltelijk obscuur blijven.’

Hitsville Drunks begon in 2007 als een tweemansproject van Mauro Pawlowski en drummer Herman Houbrechts (The Grooms, ex-Dead Man Ray, ex-Nemo) en brengt hulde aan de powerpop uit de late jaren zeventig en de vroege jaren tachtig. “Ik hou van dat genre: Nick Lowe, Graham Parker, de oude Costello, singer-songwriters die geen muziek maken uit ellende en zich niet kleden als working class hero’s”, dixit Pawlowski in Knack Focus.

Van Evil Superstar tot Jesus Christ Superstar

Uiteindelijk vervoegden ook Sjoerd Bruil (Black Cassette, Dez Mona, Broken Glass Heroes, Gruppo di Pawlowski) en Jan Wygers (Creature With The Atom Brain, Condor Gruppe, The Grooms) de band, die recentelijk langs Vlaamse cultuurcentra en concertzalen toerde. De uitschieter was het concert op kerstdag 2013 in de Antwerpse Trix. Speciaal voor die gelegenheid boksten Pawlowski en co een live opgenomen kerstsingle in elkaar, ‘JC Says JC’ (Jesus Christ says Jesus Christ), verkrijgbaar op vinyl en cassette. Mauro Pawlowski: van Evil Superstar tot Jesus Christ Superstar.

Een volwaardig studioalbum (release: 10 februari 2014) was het logische gevolg. Maar waarom pas zeven jaar nadat de groep werd opgericht? Pawlowski: “Ik heb altijd een rechtstreekse aanleiding nodig. Elk project begint uit liefhebberij. Het is de omgeving die mij enthousiasmeert om iets op te nemen en uit te brengen. In dit geval was het onafhankelijke label Starman Records de aanstoker. Een tijdje geleden heb ik hun hele Belgium Vaults-reeks (een collectie heruitgaves van Belgische muziek uit de sixties en seventies, nvdr.) gekocht in de Antwerpse vinylshop Tune Up. ‘Debuteren als de Hitsville Drunks met een soort reissue, dat zou toch chic zijn?’, zei ik tegen uitbater Carlo Andriani. Toevallig kende hij Starmanbaas Felix Huybrechts, en hij bracht me in contact met hem. Hybrechts zag een release op vinyl, cassette en cd helemaal zitten. Dan ben ik er maar aan begonnen, hé.”

‘Oprecht doorsnee’
Hitsville Drunks doopte de plaat ‘Sincerely Average’. Of Mauro de muziek zelf doorsnee vindt? “Ja. Zulke nummers heb je al eerder gehoord, dikwijls zelfs. En toch is ‘Sincerely Average’ een volstrekt unieke plaat in het Belgische muzieklandschap, om de simpele reden dat er bij ons al sinds ‘You’ van Scooter geen klassieke powerpop meer is gemaakt (lacht).”

Doorsnee liedjes, op maat van een groot publiek, dus. Maar in welke mate kan Pawlowski zich schikken naar de massa? “Geloof me: het is het beste voor de massa dat artiesten als ik gedeeltelijk obscuur blijven (lacht). Als ik echt populair zou worden, zou ik me niet gepast gedragen. Het is uit zelfkennis en zelfbescherming dat ik niet te ambitieus ben. Dat wil niet zeggen dat ik iemand uitsluit of het publiek onderschat. Ik wil mensen met hoge verwachtingen gewoon niet teleurstellen. Daarom is een plaat uitbrengen bij Starman Records perfect: geen te grote oplage, niet te veel reclame.”

De vooruitgeschoven single heet ‘Clean Adult Fun’ en gaat over “een volwassen manier van feesten”. In een ander nummer, ‘Retro Artist’ denkt de dEUS-gitarist nostalgisch terug aan de eerste keer dat hij Queen en The Osmonds hoorde. “It got me thinking: When I grow up, I wanna be a retro artist”, zingt hij. Hoeveel retro-artiest zit er in Mauro Pawlowski? “Ik ben goed bevriend met het verleden. Ik heb de indruk dat vernieuwende dingen altijd een beetje atavistisch zijn; ze brengen onverwachte primitieve elementen terug in moderne vorm. Retromuziek vergt wel een goeie timing. Ik denk niet dat we in 2014 met pubrock moeten afkomen. Dat is iets voor binnen een jaar of vijf. Hitsville Drunks is avant-retro! (lacht)”

file=flash/2013/02/130222mauro_Website_StuBru.flv&skin=http://www.stubru.be/sites/all/themes/stubru/swf/mediaplayer/video/stubru_skin.swf&image=http://www.stubru.be/sites/default/files/article/mauro_0.jpg&streamer=rtmp://vrt.flash.streampower.be:80/stubru/&controlbar=over

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content