Band van de dag #19: Blank Realm

© Facebook

Hun muziek rammelt soms langs alle kanten, maar laat dat net de charme van deze band zijn.

Blank Realm draait al even mee in de Australische underground rock scene, maar is bij het grote publiek nog vrij onbekend. De groep bestaat uit broers Daniel (drum & zang) en Luke (bass), zus Sarah Spencer (synth & zang) en ‘brother from another mother’ Luke Walsh (gitaar). Hun muziek rammelt soms langs alle kanten, maar laat dat net de charme van deze band zijn.

In 2007 brengt Blank Realm hun eerste platen uit. Albums als ‘Blight Monument’, ‘You Don’t Know the Devil Till You’ve Seen Him in a Flower’ en ‘Free Time’ worden op kleine schaal verdeeld. Hier en daar valt er een snuifje kraut rock te ontdekken in hun producties, maar vooral zijn ze schatplichtig aan de alternatieve noise rock van Pavement en Sonic Youth.

De eerste albums tonen al wel het potentieel van de in Brisbane gevestigde band, maar de chaos neemt vaak nog de overhand. De experimentele jamsessies zijn soms storend en de band lijkt iets te missen. Hun volgende albums worden uitgegeven door iets grotere labels en zijn elk op hun manier een stap vooruit.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De richting van de toegankelijkheid, zou je kunnen zeggen. Een blik op hun discografie schetst een evolutie van donkere, rommelige noise naar een harmonieuzer geheel (album ‘Go Easy’ in 2013), tot een mooie, gestructureerde synthese van indie en noise rock (hun laatste plaat ‘Grassed Inn’). Nu eens leunt hun geluid aan bij de wanhoop van Joy Division, dan weer bij de speelse psychedelica van The Flaming Lips.

Op hun jongste langspeler steekt Blank Realm hun grote voorbeelden niet onder stoelen of banken. De stem van Daniel en vooral die van zus Sarah Spencer doet denken aan de New Yorkers van Sonic Youth. Andere invloeden zijn Echo & the Bunnymen en The Zombies. De poppy-keyboards geven het geheel een persoonlijke toets. Blank Realm speelt nog niet helemaal op hetzelfde niveau, maar het potentieel is er zeker. Dat bewijzen ze met ‘Grassed Inn’, dat goed werd ontvangen door de gespecialiseerde pers.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Openers “Back to the Flood” en “Falling Down the Stairs” bewijzen dat Blank Realm een eigen smoel heeft en leuke, fuzzy popsongs kan schrijven. De Australiërs kunnen met gemak hun mannetje staan tussen de psychedelische rockgroepen van vandaag. ‘Grassed Inn’ is een steengoede plaat van een groep die je in de gaten moet houden. Zeker als je weet dat ze ook nog eens een knoert van een live reputatie hebben opgebouwd. Wie haalt hen naar België? (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content