Els Van Steenberghe

Artistiek leider BRONKS neemt afscheid in stijl

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Op 1 november 2014 nemen Veerle Kerckhoven en Marij De Nys de artistieke leiding over bij het Brusselse BRONKS jeugdtheater.

Op 1 november 2014 nemen Veerle Kerckhoven en Marij De Nys de artistieke leiding over bij het Brusselse BRONKS jeugdtheater.

Een dertigtal kandidaten reageerden op de vacature voor een nieuwe artistieke leiding. Veerle Kerckhoven en Marij De Nys – die reeds aan de slag zijn bij BRONKS als respectievelijk coördinator (kunst)educatieve/internationale werking en verantwoordelijke voor de dagelijkse leiding – solliciteerden als duo. Na een intensieve procedure met de weerhouden kandidaten, overtuigde het duo de selectiecommissie met hun, aldus de commissie, ‘frisse kijk en een sterk inhoudelijk verhaal’. Wat die kijk en dat verhaal precies is, maakt het duo pas in oktober 2014 bekend.

Dan geeft Oda Van Neygen de fakkel door. Van Neygen richtte BRONKS in 1991 op. Zij was 23 jaar lang artistiek leider. Op 18 oktober 2014 wordt Van Neygen 65. Na een groots afscheidsfeest op 25 oktober 2014 gaat zij vanaf 31 oktober 2014 op pensioen. In een interview met Radio 1 benadrukte ze dat ze zich niet ‘als een schoonmoeder zal profileren. Het duo doet met BRONKS wat zij denken dat goed is voor het huis. Maar ik heb hen wel gezegd dat ze me altijd mogen bellen.’

Van Neygen tekent nog de volledige programmatie voor het seizoen 2014-2015 uit en neemt op die manier afscheid in stijl. Zo geeft ze aan belofte Michael Bijnens de kans om te debuteren voor een jongerenpubliek. Hij zal met Justice filmisch theater maken over de (on)schuld van Syrische jongeren die in de armen van rebellenleiders lopen. Van Neygen profileerde zich in al die jaren als een van de beste neuzen voor nieuw jeugdtheatertalent. Geregeld bezocht ze toneelopleidingen en afstudeerprojecten, op zoek naar vers bloed. Van Neygen ijverde ook voor geëngageerd jeugdtheater. Naast Bijnens’ creatie getuigt ook Carly Wijs’ stuk daarvan. Zij opent het laatste seizoen van Van Neygen met WIJ!/ZIJ!, een voorstelling die geïnspireerd is op de aangrijpende BBC-documentaire Children of Beslan (n.a.v. de ophefmakende gijzeling van een school in Beslan in 2004). ‘Kinderen begrijpen alles’, zegt een jongetje in die documentaire. Dat wordt de kern van de voorstelling en kan tevens als het motto gelden waaronder Oda Van Neygen haar huis tot een theatrale thuishaven in de hoofdstad uitbouwde.

(E.V.S.)

Meer info: www.bronks.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content