Archeologen zetten ludieke acties op tegen Tobback

© CBA

Via cartoons reageert het Comité ter Bevordering van de Archeologie (CBA) op de uitspraken van Louis Tobback.

Sinds afgelopen weekend sieren cartoons de werfhekken rond de archeologische opgraving op het Leuvense Fochplein. Kop van Jut is burgemeester Louis Tobback. “Met deze actie willen we reageren tegen de gratuite scheldtirades van de Leuvense burgemeester”, stelt het Comité ter Bevordering van de Archeologie (CBA) op Archeonet.

Het CBA weerlegt dan ook heel wat van Tobback zijn stellingen. Zo counteren ze de uitspraak dat de archeologen zelf niet zouden weten wat er in de grond zit. “Niet alleen heeft het vooronderzoek van het archeologische bedrijf Soresma NV aangetoond dat het archeologisch erfgoed in de ondergrond perfect bewaard is, maar ook het overzicht van het Leuvens geschiedkundig genootschap zet de mogelijke vondsten op een rijtje. Dit dossier is trouwens doorgestuurd naar de stad Leuven, dus Louis Tobback kan het raadplegen”, stelt het CBA.

Daarnaast weerlegt het CBA de uitspraak van Tobback over het prijskaartje van de archeologie. “De uitgaven voor het archeologische onderzoek bedragen amper 0,2 % van de totale uitgaven van de stad Leuven in 2010. Dat valt volgens ons dus best mee. Zeker als je weet dat in de beleidsnota van Leuven staat dat de stad duurzaam wil omspringen met haar erfgoed”.

Wie achter het Comité zit, blijft voorlopig een goed bewaard geheim. En ook over eventuele verdere acties wil het CBA niets kwijt. “Al kunnen we wel met zekerheid zeggen dat er verdere acties komen, als Tobback zo doorgaat”, besluit het CBA.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content