Antwerpse Kleppers pakt uit met straf theater

Vanaf 31 januari begint de zevende editie van Antwerpse Kleppers. In de Bourlaschouwburg, waar het theaterfestival zal doorgaan, werd het programma voorgesteld.

Het Toneelhuis selecteert voor Antwerpse Kleppers elk jaar straffe voorstellingen die hernomen worden of voor de eerste keer worden voorgesteld. Een maand lang kan je genieten van theater, maar ook muziek en dans, in de Bourla en op locatie in Antwerpen. Wij zetten voor u op een rijtje welke voorstellingen je allemaal kan meepikken.

SKaGeN – Alles van Eva
Bourlaschouwburg, vrijdag 31/01 en zaterdag 1/02, 20 u
SkaGeN trapt de Kleppers op gang met de première van Alles van Eva. Barbara Sarafian is er na tien jaar nog eens op de planken te bewonderen naast onder andere Matthijs F Scheepers. Theaterstudente Sanne Samina Hanssen doet er haar stage. “Een heel fijne ervaring”, zegt ze zelf. Alles Van Eva gaat over Eva, een meisje dat gepassioneerd is door theater en mateloos opkijkt naar de gevestigde actrice Margo. Maar haar toewijding zou ook meedogenloze ambitie kunnen blijken. “Het stuk heeft verschillende interessante thema’s”,vertelt Hanssen. “Het gaat niet alleen over theater maar ook over leugens, waarheid, schoonheid en ouder worden.”

Dracula – DeTijd
Bourlaschouwburg, donderdag 6/02 en vrijdag 7/02, 20 u
Een andere première is weggelegd voor het gezelschap De Tijd dat Dracula voor de eerste keer speelt. Het toneelstuk vertrekt vanuit het gelijknamige boek van Bram Stoker die met deze roman brieven, krantenknipsels en fragmenten uit kookboeken en reisgidsen verzamelde. De acteurs vertaalden dit met een eigen verzameling naar een moderne versie. “Het boek lag al lang op mijn nachttafel”, zegt regisseur en acteur Lucas Vandervorst. “En ik dacht dat het in deze post-romantische periode wel het moment was om hier iets mee te doen.”

A Corps Perdu – Iris Bouche
Bourlazolder, donderdag 13/02 en vrijdag 14/02, 20 u
Met A Corps Perdu biedt Iris Bouche, artistiek leidster van de afdeling Dans van het Koninklijk Conservatorium, een mooie podiumkans voor haar studenten. Zij treden samen op met een oudere generatie waaronder een ex-danseres, een oudere schilder en een gepensioneerde apotheker die muziek zal maken. “We brengen het stuk op de zolder van de Bourla”, vertelt Iris Bouche. “Daardoor hebben we een gelimiteerd publiek, dat maakt het heel intiem.”

Muziektheater Transparant – De Waterafsluiter
Bourlaschouwburg, vrijdag 21/02 om 20 u

Voor Antwerpse Kleppers herneemt Muziektheater Transparant De Waterafsluiter, een voorstelling van muzikant Diederik De Cock en acteur Dirk Roofthooft. De twee leerden elkaar kennen tijdens het maken van de voorstelling Bezonken Rood en wilden graag samenwerken. Met De Waterafsluiter, een bewerking van de tekst van Marguerite Duras, staan ze samen op het podium. Het verhaal gaat over een man van een waterleidingsbedrijf die het water komt afsluiten bij een arm gezin dat hierna uit het leven stap. Dirk Roofthooft bewerkte het verhaal. “Ik vind dat Duras enkele belangrijke dingen heeft laten liggen”, zegt hij. “In de tekst is de waterafsluiter de zondebok. Maar de waarheid zit complexer in elkaar. Daarom heb ik ook de kant van het verhaal van de waterafsluiter erbij geschreven.”

Het festival toont nog andere theatervoorstellingen van Zuidpool, Comp.Marius & Jan Decorte/Bloet, Bad Van Marie, Troubleyn & Jan Fabre, tg Stan & De Koe & Dood Paard & Maatschappij Discordia, Thomas Ryckewaert, Compagnie lodewijk/louis en MartHa!tentatief te zien. En ook dansvoorstellingen van WArd/waRD, Marc Vanrunxt & Arco Renz en Let’s go urban, en muziekvoorstellingen van Kapitein Winokio en Flying Horseman werden geselecteerd. Dit jaar komt het Toneelhuis ook met een nieuw initiatief op de proppen: De Klepperkes. In de Kleine Zaal van de Arenberg krijgt jong makerstalent de kans om hun creaties te tonen. (MM)

Het festival begint op 31 januari en eindigt op 1 maart met Bourla Beats, een afsluitend feest. Ticketprijzen liggen tussen de 12 en 16 euro. Informatie en tickets vindt u op toneelhuis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content