Anoniem schilderij blijkt vroege Rubens te zijn

© Imageglobe

Het portret van een bebaarde man die de toeschouwer krachtig tegemoet kijkt, blijkt een vroege Rubens te zijn.

Een anoniem schilderij dat op een Brusselse veiling 9.500 euro opbracht, werd vorige maand als een Rubens verkocht voor 856.000 euro.
Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag. ‘Hercule’, lotnummer 31 van de decemberveiling van het Hôtel de Ventes Vanderkindere in Ukkel, werd toegeschreven aan ‘een maker’ uit de zeventiende eeuw en bracht 9.500 euro op. Drie maanden later ging het voor het honderdvoudige van de hand. De New Yorkse kunsthandelaar Jack Kilgore bood het op de Maastrichtse kunstbeurs Tefaf aan als ‘een vroege Rubens’.

Oliewerk op eikenhout

Hij verkocht het voor 1,25 miljoen dollar (856.000 euro) aan een onbekende eigenaar. Het schilderij heet nu ‘Keizer Commodus als Herkules’ en wordt gedateerd tussen 1597 en 1599. Het is een oliewerk op eikenhout, van 65 op 54 centimeter. Op het portret is een bebaarde man te zien die de toeschouwer krachtig tegemoet kijkt. Kilgore, die gespecialiseerd is in Hollandse en Vlaamse schilderkunst, vermoedde dat het uit de reeks Romeinse keizers van Rubens kwam.

Diverse specialisten steunden hem in die visie. Ook het comité van de kunstbeurs Tefaf, dat over de authenticiteit van de aangeboden stukken oordeelt, vond dat hij het als een Rubens kon aanbieden. Volgens veilingmeester Serge Hutry van het Ukkelse veilinghuis Vanderkindere veilen ze honderd schilderijen per maand. “Onze cliënt heeft het niet aangeboden als een Rubens, dus is de verkoop correct verlopen. Als iemand het nadien tot een Rubens verklaart, heeft hij een probleem. Dan moet hij het zien te bewijzen.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content