Anne Vegter is nieuwe ‘Dichter des Vaderlands’

Anne Vegter volgt Ramsey Nasr op als Nederlands Dichter des Vaderlands en is hiermee de eerste vrouwelijke schrijfster die deze rol op zich mag nemen. De 54-jarige schrijfster, die vooral bekend werd als jeugdauteur, wordt geprezen vanwege haar maatschappelijk engagement en open blik.

Anne Vegter volgt Ramsey Nasr op als Nederlands Dichter des Vaderlands en is hiermee de eerste vrouwelijke schrijfster die deze rol op zich mag nemen. De 54-jarige schrijfster, die vooral bekend werd als jeugdauteur, wordt geprezen vanwege haar maatschappelijk engagement en open blik.

Dit jaar werd er voor de eerste keer geen verkiezing georganiseerd, maar werd Vegter unaniem verkozen door een benoemingscommissie. Ook Belgische schrijfster Kristien Hemmerechts maakte deel uit van de commissie.

Aan het NRC Handelsblad liet Arjen Fortuin weten dat Vegter gekozen werd “vanwege haar open blik en indringende taal, omdat zij een brug kan slaan naar theater en beeldende kunst en omdat ze ook kinderen voor zich zal weten te winnen”.

De verkiezing van Dichter des Vaderlands is een initiatief van Poetry International, NRC Handelsblad en NPS. De Dichter des Vaderlands wordt, net als de Britse Poet Laureate, verwacht over kwesties van nationaal belang te schrijven. In 2000 werd Gerrit Komrij verkozen tot eerste DdV. Hij werd in 2005 opgevolgd door Driek van Wissen, in 2009 was het de beurt aan Ramsey Nasr en nu mag Anne Vegter dus dit mannenclubje vervoegen.

Anne Vegte deelde haar plannen als Dichter des Vaderlands met het NRC Handelsblad. Zo wil ze ieder seizoen een nieuw gedicht publiceren, YouTube-filmpjes maken, en spreekkoren en flashmobs organiseren. Ze heeft ook een droom die ze realiteit wil zien worden na haar ambtstermijn. Vegte hoopt namelijk dat “elke Nederlander over vier jaar minstens tien gedichten uit zijn hoofd kent”.

Deze maatschappelijk geëngageerde projecten zijn nu net waarom Vegte de geschikte kandidaat is voor de job van DdV . Ze is van zin poëzie breed te verspreiden en het land rond te reizen om haar droom waar te maken. In 2014 trekt ze langs alle plaatsen in Nederland waar bibliotheken en culturele centra zijn verdwenen door bezuinigheden op cultuur om projecten op poten te zetten.

De schrijfster en dichtster laat weten dat ze haar functie als DdV wil gebruiken om “vrijheid van denken te heroveren”. Ze wil poëzie “inzetten als radicaal middel tegen de dominantie van politiek-economisch taalgebruik ten faveure van de verbeelding”.

Wie de nieuwe Dichter des Vaderlands aan het werk wil zien, kan zich reppen naar een van de steden die Behoud de Begeerte aandoet met hun jaarlijkse literaire Valentijnsspecial, Saint Amour. Ze zal er niet bijzijn op de premièreavond vanwege haar DdV-verplichtingen, maar voor de rest van de tournee zal de schrijfster wel present zijn. De twintigste editie van Saint Amour staat in teken van Hugo Claus en wordt aan elkaar gepraat door Sven Speybrouck.

Een vrouwelijke schrijfster gekroond tot Nederlandse Dichter des Vaderlands op gedichtendag. Een belangrijke dag dus voor de poëzie. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content