Anne Teresa De Keersmaeker valt in de prijzen

De Keersmaeker wint de belangwekkende Samuel H. Scripps / American Dance Festival Award for Lifetime Achievement 2011.

Op 11 juni 2011 reikte het American Dance Festival (ADF) de 2011 Samuel H. Scripps / American Dance Festival Award for Lifetime Achievement uit aan de Brusselse danseres en choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker.

Lifetime Achievement

De onderscheiding werd in 1981 in het leven geroepen door dans/theaterliefhebber en mecenas Samuel H. Scripps (1927 – 2007) en het American Dance Festival en wordt sindsdien jaarlijks uitgereikt aan choreografen die ‘hun leven en talent wijden aan hedendaagse dans’.

Anne Teresa De Keersmaeker ontving de prijs uit handen van Stuart Hodes – vroeger lid van de Martha Graham Dance Company en partner van Martha Graham – tijdens een speciale ceremonie op zaterdag 11 juni om 08:00 in het Reynolds Industries Theater in Durham (North Carolina). Aansluitend bracht haar gezelschap Rosas er de voorstelling Rosas danst Rosas, waarmee De Keersmaeker in 1983 internationaal doorbrak. Het gezelschap was er gedurende drie avonden te gast op het festival (10-12 juni).

Aan deze prestigieuze jaarlijkse onderscheiding is een som van $50,000 verbonden. Het is het hoogste bedrag dat in de Verenigde Staten uitgereikt wordt voor Lifetime Achievement.

Wereldtop

Dat De Keersmaeker de prijs ontvangt is groot nieuws. De choreografe is een van de weinige Europese choreografen die de prijs krijgen. Deze prijs bevestigt bovendien nogmaals dat de Belgische choreografe tot de wereldtop behoort. Want in het verleden mochten onder andere de volgende grote choreografen de prijs in ontvangst nemen: Martha Graham (1981), Merce Cunningham (1982), Trisha Brown (1994) en Pina Bausch (1999)

Het American Dance Festival ontstond in de schoot van de Moderne Dans als The Bennington School of Dance. Het was “the desperately needed laboratory” waar men kon experimenteren, elkaar ontmoeten, studenten trainen en die productise maken “that made modern dance one of the great cultural triumphs of the twentieth century“, aldus de festivalorganisatie.

De 78ste editie van het festival loopt van 9 juni tot en met 23 juli 2011 en draagt de titel Something New, Something Treasured. Die titel zou ook een verwijzing kunnen zijn naar de koers van Rosas. Met haar gezelschap creëert De Keersmaeker al sinds 1983 jaarlijks nieuwe producties én koestert ze het repertoire.

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content