Els Van Steenberghe

Anne Teresa De Keersmaeker opent Kunstenfestivaldesarts 2013

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Het festival brengt de wereld(top) naar Brussel. Naast Anne Teresa De Keersmaeker gaan ook tal van internationale kunstenaars in première tijdens het festival.

Lijkt het u wat om een boek in de bibliotheek te lenen, ergens een rustig hoekje op te zoeken, het boek voor u te leggen en te luisteren hoe het zichzelf voorleest? U kan het in mei beleven, tijdens het Kunstenfestivaldesarts. In Time has fallen asleep in the Afternoon Sunshine nodigt Mette Edvarsen haar publiek uit in de Koninklijke Biobliotheek van België. Daar wachten verschillende performers (die elk een volledig boek uit het hoofd leerden) hun ‘lezers’ op…

BEVRIJDEND VREEMDS

Dit is een van de eigenzinnige creaties die het festival van van 3 tot en met 25 mei 2013 in de Brusselse binnenstad presenteert. Het festival wil een bevrijdend antwoord formuleren op de door angst gedomineerde samenleving en trekt daarom een blik artistieke vrijheid open. Zin in bevrijdend vreemds? Dan verwijzen we u graag naar de premières van Antonia Baehrs Abecedarium Bestiarum (kortweg: ‘een necrologische freak show van het modernisme’), het Zoological Institute for Recent Extinct Species van Jozef Wouters en Joris Lacostes L’Encyclopédie de la Parole (waarin een meertalig koor met dirigent aantreedt en u trakteert op een multilinguïstisch concert vol flarden nieuws, poëzie en politieke toespraken).

GEËNGAGEERDE SCHOONHEID

Er zijn ook creaties die ongegeneerd streven naar poëtische edoch geëngageerde schoonheid op de scène. Onder die noemer horen onder meer de wereldpremière van Partita 2 – Sei Solo (Anne Teresa De Keersmaeker en Boris Charmatz) en van Bruno Beltrao’s CRACKz (een voorstelling gepuurd uit de favoriete internetfilmpjes van zijn dansers). Ook Eva Meyer-Kellers Pulling Strings, Ula Sickles Light Solos en Soleils (Pierre Droulers dansvoorstelling waarin licht en carnavelske rituelen de hoofdrol spelen) zijn te ontdekken.

WERELDVERBETERENDE KUNST

Het festival selecteert ook enkele maatschappijkritische voorstellingen waarin het evenwicht tussen autobiografisch getint engagement en hoogstaand entertainment bewaakt wordt. Aanraders zijn: When the mountain changed its clothing(muziektheater van Heiner Goebbels), Julia (multimediaal theater uit Brazilië, naar August Strindbergs Julie, over de botsing van extremen in de samenleving) en She She Pops Schubladen (zes vrouwen die vertellen over hun leven in het naoorlogse, niet-eengemaakte Duitsland tot 1990).

Andere creaties – zoals het Portugese Três dedos do joelho, Speak! (van Sanja Mitrovic) en Germinal (Halory Goerger en Antoine Defoort) – focussen avontuurlijk op de taal als wereldverbeterend of verhelderend vehikel.

Alle info: www.kunstenfestivaldesarts.be

(E.V.S.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content