Anne Teresa De Keersmaeker bekroond in Wenen

© EPA

De Belgische choreografe Anne Teresa De Keersmaeker is in Wenen gelauwerd met de Gouden Orde van Verdienste.

De Belgische choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, een van de grootste pioniers van de hedendaagse dans, is gelauwerd met de Gouden Orde van Verdienste van de Oostenrijkse deelstaat Wenen. De onderscheiding werd overhandigd door dr. Andreas Mailath-Pokorny, de Weense schepen van Culturele Zaken.

Als geen ander heeft Anne Teresa De Keersmaeker de (internationale) hedendaagse dansscène sinds de jaren tachtig bepaald. Ook de Britse choreograaf Akram Khan bevestigde in een interview haar belang. Samen met haar in 1983 opgerichte Compagnie Rosas heeft ze choreografische mijlpalen, zoals het door Beyoncé onlangs geplagieerde ‘Rosas danst Rosas’ (1983), neergezet.

Zowel een grote liefde voor muziek (van Bach tot The Beatles, Steve Reich of Wolfgang Amadeus Mozart) als een speelse lichtheid en tegelijkertijd mathematische gestructureerdheid kenmerken haar choreografische werk.

Een groot deel van haar carrière is met Wenen verankerd. Haar collega en directeur van het ImPulsTanz-gezelschap Karl Regensburger hield in het Wiener Odeon Theater dan ook een lofrede tijdens de uitreikingsplechtigheid.

In 2008 werd De Keersmaeker door de Franse minister van Cultuur al benoemd tot Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content