America: Geschiedenisles voor de Youtubegeneratie
De documentairereeks ‘America’ brengt een flitsend, maar erg oppervlakkig overzicht van de geschiedenis van de VS.
America: The Story of the US
Reeks: ** ~ Extra’s: * (History Channel) Ook uit op Blu-ray.
Reeks. Een paar jaar geleden maakte HBO de miniserie John Adams, waarin getracht werd in acht uur tijd het verhaal te vertellen van de Amerikaanse revolutie en de rol van het titelpersonage – de tweede president van de VS – daarin. Vergeleken daarmee lijkt de poging van History Channel, een Amerikaanse tv-zender die zoals de naam al laat vermoeden gespecialiseerd is in geschiedkundige documentaires, om in iets meer dan negen uur de volledige geschiedenis van de VS te vertellen – van de stichting van de eerste kolonie in Jamestown tot de aanslagen van 9/11 – pure waanzin.
History Channel omschreef America: The Story of the US bij de start op de Amerikaanse tv als ‘de meest diepgaande serie’ die ooit voor de zender gemaakt werd, maar dat zegt dus misschien meer over de andere documentaires die daar te zien zijn dan over deze reeks. Als je in twaalf afleveringen van drie kwartier vier eeuwen moet samenproppen, kun je namelijk moeilijk anders dan aan de oppervlakte te blijven. Het lijkt wel een geschiedenisles die vooral voor de YouTubegeneratie bedoeld is – de reeks werd trouwens ook verspreid in de Amerikaanse middelbare scholen. Dat de duiding bij de beelden niet afkomstig is van professoren, maar van bekende Amerikanen als Colin Powell, Donald Trump, Meryl Streep of Sheryl Crow doet de ernst ook niet echt deugd.
Toch weet deze documentairereeks zich nog verdienstelijk te maken, en wel door het feit dat ze ook op een ander punt heel erg Amerikaans is: History Channel heeft het heel groots aangepakt en er bijzonder veel geld tegenaan gegooid. Het budget voor special effects was blijkbaar zeer groot – in de eerste aflevering wordt bijvoorbeeld op een schitterende manier getoond hoe New Amsterdam steen voor steen uit de grond werd gestampt – en de belangrijkste momenten uit de Amerikaanse geschiedenis worden gereconstrueerd met behulp van duizenden acteurs en figuranten. Ironisch genoeg is het gros van die reconstructies trouwens niet gefilmd in de Verenigde Staten, maar in Zuid-Afrika, waar het volgens de makers het gemakkelijkst en het goedkoopst was om landschappen te vinden die er uitzagen als het Amerika van vierhonderd jaar geleden.
Extra’s. Enkele ongebruikte fragmenten.
Stefaan Werbrouck
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier