Els Van Steenberghe

Alain Platels ‘Tauberbach’ is voorstelling van het jaar

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Het Duitse tijdschrift Tanz roept Alain Platels ‘Tauberbach’ uit tot productie van het jaar. Meg Stuart (artistiek leider van het Belgische dansgezelschap Damaged Goods) is choreograaf van het jaar.

Jaarlijks kiest het gerenommeerde en vanuit Berlijn opererende danstijdschrift Tanz de dansproductie van het jaar.

Dat dit jaar Alain Platels tauberbach (Les Ballets C de la B) met de pluimen gaat lopen, is niet verwonderlijk. Zowel in Duitsland (waar de voorstelling in première ging) als in België en de andere landen waar de voorstelling te zien was, waren de pers- en publieksreacties ronduit lovend. Ook collega Guido Lauwaert was laaiend enthousiast over de voorstelling. Eind augustus begint tauberbach aan een wereldtournee met als eerste Belgische halte Antwerpen, in het kader van Het Theaterfestival. De voorstelling werd ook geselecteerd door het Nederlandse Theaterfestival en zal daarom begin september in Amsterdam te zien zijn.

Tauberbach, aldus Tanz, ‘erscheint nach “lets op Bach” und “Pitié” als die momentan letztmögliche theaterliche Steigerung eines Glaubensbekenntnisses, das die schonungslose Reduktion auf die Essenz alles Menschlichen bezeugt.

Aan de vooravond van Tanz’ bekendmaking zond Het Uur van de Wolf Carine Bijlsma’s documentaire Elsie de Brauw – Like it here? uit, een documentaire over het repetitieproces van tauberbach. Daarin wordt getoond hoe het repeteren te midden de dansers een heftige zoektocht was voor actrice Elsie de Brauw.

Meg Stuart (de artistiek leidster van het Belgische dansgezelschap Damaged Goods) roept Tanz uit tot choreograaf van het jaar voor haar producties Sketches/Notebook en Hunter. Verder is Natalia Osipova danseres van het jaar, Paul White danser van het jaar en Ballett am Rhein gezelschap van het jaar.

(EVS)

Meer info: http://www.kultiversum.de/Tanz-Aktuell/Tanz-2014-Kritiker-Umfrage.html

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content