Afscheid van radiomonument Jos Ghysen in Hasseltse kathedraal

In de kathedraal van Hasselt hebben familie en vrienden afscheid genomen van radiomonument Jos Ghysen. Het werd een sobere en emotionele plechtigheid.

In de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt is afscheid genomen van Jos Ghysen. Het werd een sobere en emotionele plechtigheid, waarin een aantal kleinkinderen van Ghysen naar voor traden. Ook Willy Claes en Louis Verbeeck brachten een laatste hulde aan hun hartsvriend.

Omstreeks 11.00 uur werd de kist met het lichaam van Ghysen de overvolle Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt binnengebracht. De kist werd naar voor gedragen met in het spoor de familie van de overledene. Na het openingsgebed legde de priester de nadruk op het uitzonderlijke karakter van Jos Ghysen.

“Hij was een familieman en hechtte veel belang aan het kweken van verantwoordelijkheid. Zijn laatste woorden ‘bedankt voor alles’, tekenden dan ook zijn persoonlijkheid.”

Daarna kwamen ook een aantal van zijn kleinkinderen aan het woord. “Iedereen was jaloers op onze opa. Niemand kon er zeggen dat zijn opa op televisie en op de radio kwam”, aldus het petekind van Ghysen. Aan het einde van de dienst brachten ook Louis Verbeeck en Willy Claes, twee hartsvrienden van Ghysen, een laatste groet aan Jos.

Volgens Verbeeck verliest Vlaanderen met Jos een groot icoon. “Hij kon als geen ander inspelen op de magie van het medium radio. Als hij zijn mond opentrok, zweeg iedereen. Nu blijft er enkel leegte en gemis over. Geen nieuwe onwaarschijnlijke verhalen meer. Om het met zijn eigen woorden te zeggen: Bij leven en welzijn, tot ooit, tot ergens, dag Jos.”

Ook Willy Claes loofde het uitzonderlijk talent van Gysen. “Hij was een talentrijk artiest en een fanatieke liefhebber van de stad Hasselt. Hij had als deel van de oorlogsgeneratie een zeer groot relativeringsvermogen, waardoor hij de motivatie had om het geluk te vinden en te delen. Beste Jos, voor Hasselt zijt ge gewoon onvervangbaar.”

Jos Gysen overleed woensdag 4 juni op 88-jarige leeftijd. Hij werd vooral bekend als radiomaker en als televisiepresenator van onder andere Het Schurend Scharniertje, Te bed of niet te bed en Zondag Josdag. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content