Adil El Arbi is de Slimste Mens ter Wereld

De onverwachte maar overtuigende winnaar © /

Adil El Arbi, zeker de underdog in vergelijking met topfavoriet Gert Verhulst en ervaren kwisser Bart De Pauw, is de Slimste Mens ter Wereld jaargang 2014 geworden.

De 26-jarige filmmaker kwam in het finalespel onverwacht tegen Bart De Pauw te staan, nadat de baas van Studio 100, Gert Verhulst, die nochtans een droomparcours had gelopen in de richting van de finale en elf afleveringen op rij had overleefd, kansloos onderuit was gegaan. Hij werd derde.

Adil El Arbi liep eerst een achterstand op maar werkte die in de richting van de finaleronde weg.

De finalisten gingen met hoge scores die slotronde in, 470 voor De Pauw en een fabuleuze 557 voor El Arbi. Terwijl hun puntenaantal zakte, kregen ze allebei last van zenuwen, en werd het aantal correcte antwoorden klein. Maar El Arbi bleek het meest stressbestendig en maakte het af bij de vraag naar Formule 1-piloot Lewis Hamilton.

Hij droeg zijn zege op aan zijn overleden moeder en aan zanger/schrijver Luc De Vos, die ook aan de Slimste Mens had deelgenomen.

Onuitputtelijk

El Arbi is zowel de jongste laureaat van het programma als de eerste van Marokkaanse origine. Hij had zich in eerdere afleveringen al tot publiekslieveling ontpopt door zijn ongedwongen stijl en schijnbaar onuitputtelijke kennis over onder meer historische gebeurtenissen.

Hij kreeg de traditionele oorkonde als overwinningsbewijs overhandigd door juryleden Philippe Geubels en Lieven Scheire, die hem geheel volgens zijn eigen taalgebruik tot “Slimste ‘Putain’ ter Wereld” kroonden. El Arbi volgt op de erelijst journalist Gilles De Coster op.

Fragmenten van de uitzending kan u bekijken op de website van VIER.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content