8 Vlaamse reeksen die televisieland zullen regeren in 2015

Jappe Claes en Barbara Sarafian in 'Vossenstreken'. © VTM

Onder meer Eigen Kweek, In Vlaamse Velden, Marsman, Cordon en Amateurs sleurden televisiekijkend Vlaanderen het voorbije jaar wekelijks richting beeldbuis. Welke ambitieuze tv-producties zullen het Vlaamse televisielandschap de komende maanden kleuren? Een overzicht.

Bevergem

Na Lebbegem (1999) en Ranzegem (Met Man en Macht, 2014) stampt de Vlaamse fictie met Bevergem een nieuw fictief dorpje uit de grond. De buurt is bevolkt met groteske inwoners met een misplaatste ambitie, die de kluchtige en apathische Freddy De Vadder verwelkomen. De regie is in handen van de jonge Gilles Coulier, die in 2013 in Cannes net naast de prijs voor Beste Kortfilm greep. Ook Wim Willaert en Maaike Cafmeyer kregen een rol in de serie, die later dit jaar op Canvas verschijnt.

Nieuw Texas.
Nieuw Texas.© VRT

Nieuw Texas

Wanneer hun rijke mijnwerkersvader te sterven komt, erven zijn zonen in de gedaantes van Tom Audenaert, Joren Seldeslachts, Bert Haelvoet en David Cantens zijn erfenis. Hun onderlinge relatie is de enige hindernis. De overleden pater familias eist immers een voortreffelijke verstandhouding tussen zijn afstammelingen alvorens zijn fortuin te verdelen. En laat die voorwaarde nu net een struikelblok zijn in deze aanstormende VRT-reeks.

Barbara Sarafian en Vic De Wachter in 'Vossenstreken'.
Barbara Sarafian en Vic De Wachter in ‘Vossenstreken’.© VTM

Vossenstreken

Deze fictiereeks gaat in het voorjaar van start op VTM. Barbara Sarafian krijgt als miskende speurneus onopgeloste politiezaken in de schoot geworpen. Samen met een trio seniele rechercheurs, waaronder Vic De Wachter, Jappe Claes en Karel Vingerhoets, gaat de Gentse furie de uitdaging aan om het spreekwoord over de vos en zijn streken om te zetten in realiteit.

Spitsbroers

Voor deze reeks over de duistere kanten van een succesrijke voetbalcarrière week VTM uit naar de Genkse Cristal Arena. In dat decor doen Oscar Willems en Joren Seldeslachts de netten trillen. VTM hoopt met deze reeks over dromen, geld, glamour en broederliefde onder hoogspanning in het voorjaar te scoren.

An Nelissen en Sien Eggers in 'Tom & Harry'.
An Nelissen en Sien Eggers in ‘Tom & Harry’.© VRT

Tom & Harry

Deze tiendelige VRT-reeks vertelt het verhaal van een moeder (Karlijn Sileghem) wiens wereld instort als blijkt dat haar zoon Tom (Gilles De Schryver) bij zijn geboorte met een andere baby werd verwisseld. Een wijnhandel en een superette doen dienst als decor in deze komische reeks waarin ook Evelien Bosmans, Robrecht vander Thoren, Frank Focketeyn en Tania Van der Sanden een rolletje krijgen. De reeks komt in het najaar op antenne.

De Biker Boys

Na drie afleveringen lijkt de komische roadmoviereeks van Bart De Pauw goed op weg om nu al het cultprogramma van het jaar te worden. De zondagavondserie bracht met fixer Haldis een nieuw mediafenomeen met zich mee en toont dat de ‘making of’ in gegeven gevallen beter is dan het oorspronkelijk geplande programma zelf.

Eline Kuppens in 'De Bunker'.
Eline Kuppens in ‘De Bunker’.© VTM

De Bunker

De regie van de eerste afleveringen van deze VTM-reeks is in handen van Jan Verheyen. De Bunker focust op de Antwerpse cel van de Staatsveiligheid. Elke aflevering van deze politieserie behandelt een andere case. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Filip Peeters, Hilde Van Mieghem en Sven De Ridder.

De opnames van deze politiereeks lopen nog tot februari. Het is nog niet bekend wanneer de reeks op het scherm komt.

Eigen Kweek

Na een succesvolle eerste jaargang besloten Eén en Eyeworks TV om een tweede en derde seizoen aan de reeks te breien. Dirk Van Dijck en Sebastien Dewaele telen opnieuw wietplantjes naar hartenlust, terwijl Wim Willaert en Sien Eggers voor het betere steenkolenengels zorgen. Voor wie niet weet waarover we het hebben, smeert him best nog fast een stutje with shit of mouse om tijdens het inhalen van de eerste reeks van te smikkelen. De VRT zal binnenkort namelijk het eerste seizoen voor aanvang van het tweede heruitzenden, en dit op zondagavond.

Tot slot schrijft VIER-gezicht Jonas Geirnaert momenteel samen met zijn vriendin Julie Mahieu het scenario voor de reeks De Dag. De fictieserie draait rond een bankoverval, die in elke aflevering door de ogen van een ander personage bekeken wordt. Tom Van Dyck en echtgenote Alice Reijs zijn op hun beurt bezig met de carnavalsreeks Den elfde van den elfde, terwijl Herwig Illegems de handen vol heeft met de regie van de Canvasreeks Clinch! Over de zenddata van deze producties is nog niets bekend.(JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content