3,5 miljoen euro voor restauratie mijnsites Winterslag en Beringen

© Belga

Door de goedkeuring van vier premies voor het mijnerfgoed in Limburg kan de restauratie verder gezet worden.

Samen kunnen de sites, die deel uitmaken van een groter masterplan, op zo’n 3,48 miljoen euro rekenen. Het gaat om het schachtgebouw en de ‘paardenstallen’ in Genk en de kolenwasserij en het badzalencomplex op de mijnsite in Beringen.

De renovatie van het Genkse mijnencomplex is al een tijdje bezig. Het terrein herbergt al een cinema en ook enkele designers, onder wie Michael Verheyden en Piet Stockmans, hebben er hun intrek genomen. Ook de verliezende finalist uit het vtm-programma ‘Mijn Restaurant’, namelijk restaurant ‘Terrae’, had er zijn onderkomen. In Beringen is dan weer het Mijnmuseum op de voormalige site gevestigd.

Die herbestemming is volgens minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois de garantie op het behoud van ons erfgoed. “Daarnaast is het een soort eerbetoon aan de harde werkers die van over heel Europa naar hier kwamen op zoek naar een nieuw leven”, stelt Bourgeois.

Beschermde monumenten

De in 1923 opgetrokken kolenwasserij staat sinds 1994 op de lijst van beschermde monumenten. De subsidie voor de restauratie bedraagt 1,38 miljoen euro. Het badzalencomplex, dat op de kolenwasserij na het grootste complex op de site is, krijgt een toelage van 213.000 euro.

In Genk heeft Bourgeois 388.000 euro veil voor de restauratie van het schachtgebouw, dat gedeeltelijk is ingestort. De voormalige paardenstallen, die worden herbestemd tot ateliers, kantoren, vergaderzalen en lofts, mogen rekenen op 1,49 miljoen euro. Sinds 1994 zijn ze wettelijk beschermd als monument.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content