10 sterke vrouwen op het kleine scherm

Van Birgitte Nyborg uit Borgen tot de Gilmore Girls: deze tv-personages geven met hun moderne zelfstandigheid en eigenzinnigheid kleur aan het kleine scherm. Tien krachtige vrouwelijke rollen, ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.

Dat vrouwelijke tv-personages tegenwoordig meer zijn dan fantasieloze stereotypen, bewijzen deze sterke vrouwen. Van Birgitte Nyborg uit Borgen tot de Gilmore Girls: deze karakters geven met hun moderne zelfstandigheid en eigenzinnigheid kleur aan het kleine scherm. Tien krachtige vrouwelijke rollen, ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag. Veronica Mars (Veronica Mars)

Dat vrouwen tegenwoordig meer dan kleurloze bijrollen krijgen aangeboden, bewijst Veronica Mars. Kristen Bell speelt in de dramaserie de gelijknamige studente die haar vader helpt bij diens werk als privédetective. Een gladde superheldinnenreeks? Toch niet. Veronica Mars krijgt genoeg miserie op haar bord: van de moord op haar beste vriendin tot aanranding en een alcoholverslaafde moeder. Maar niets dat haar tegenhoudt om criminele mysteries op te lossen. Hyperromantische plotlijnen worden geweerd en in relaties is Mars gespeend van alle pathetiek. Deze vrouw met ballen moet eerder zelf mannen redden dan dat ze erdoor gered wordt. This sister is really doing it for herself.

Leslie Knope (Parks and Recreation) “Ain’t no party like a Leslie Knope party cause a Leslie Knope party is 30 parties”. Aldus het hoofdpersonage uit Parks and Recreation zelf. De aimabele en ambitieuze bureaucraat wil niet minder dan de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten worden. Knope laat zich niet van de wijs brengen door mannelijke gelijken. Ze is trots om een vrouw te zijn en ondanks haar tomeloze ambitie, haar feminisme en haar spitse opmerkingen, blijft ze een aaibaar wezen. Actrice Amy Poehler werd voor haar verfrissende vertolking viermaal genomineerd voor een Emmy Award.

Lorelai & Rory Gilmore (Gilmore Girls)

Wilden we een decennium geleden niet allemaal een Gilmore Girl zijn? Vrijgevochten en moderne vrouwen die geen hulp nodig hebben? De serie die van 2000 tot 2007 liep, zorgde ervoor dat de hoofdpersonages, Lorelai en Rory, gezamenlijk in het hart sloten. Lorelai is de humoristische en assertieve moeder die haar dochter Rory helemaal zelf opvoedt. Ze wil geen hulp van haar rijke ouders maar neemt het heft in eigen handen. Rory is haar intelligente en fijngevoelige dochter die met de koppigheid en volharding van haar moeder journaliste wil worden en daarin zal niemand – ook geen vriendje – haar tegenhouden. Op de vriendschappelijke band tussen moeder en dochter in dit moderne sprookje waren we allemaal jaloers.

Birgitte Nyborg (Borgen) De Scandinavische droomfabriek van de krimireeksen brengt meer voort dan mannelijke personages als woeste vikingen (Varg Veum) en nukkige politiemannen (Wallander). Bewijs? Interessante en complexe vrouwelijke personages als Sarah Lund (The Killing), Lisbeth Salander (Millennium) en Birgitte Nyborg in Borgen. Deze moderne vrouw probeert haar ambities als minister-president in de harde politieke wereld te combineren met een gezinsleven. De charmante workaholic is zowel hard als empathisch en pakt mensen meedogenloos in met haar typerende lach die verdwaalt in kraaienpootjes. In Borgen leef je mee met dit innemend personage dat zich staande probeert te houden in een mannenwereld en worstelt met de vuile kant van politiek en de combinatie met haar gezin thuis.

Fiona Gallagher (Shameless US)

Omdat Fiona’s dronken ouders hun kinderen steevast verwaarlozen, komt de zware taak van het ouderschap op haar schouders terecht. Met verschillende minimumloonjobs probeert ze haar vijf broers en zussen te onderhouden. Ondanks dat ze door die grote verantwoordelijkheid vaak gestresseerd en uitgeput is, blijft ze presteren voor hen. Onbaatzuchtigheid ten volle.

Tami Taylor (Friday Night Lights)

In Friday Night Lights is Tami Taylor een probleemoplossende moeder. De moreel sterke vrouw is de stem van de rede en heeft altijd een goed antwoord klaar. Ze weet ook als geen ander mensen te overtuigen om alles uit de kast te halen. Haar man, een succesvolle footballcoach, krijgt al haar steun, maar ze is zich zeer bewust van het feit dat ze zelf ook een kans op een leidende positie verdient. Ze zou nooit iets doen dat haar familie zou breken, maar ze is ook sterk genoeg om te vechten voor haar carrière.

Jessica Pearson (Suits) Jessica Pearson is medebeheerder en -oprichter van het fictieve advocatenkantoor Pearson Hardman in New York. De ambitieuze vrouw kan soms koelbloedig lijken, maar is altijd rechtvaardig. Van haar beschermeling Harvey verwacht ze dat hij de beste advocaat – maar ook de beste persoon – is die hij kan zijn. Als hij iets verkeerd doet (moreel gezien of werk gerelateerd) is ze streng voor hem. Jessica is fel, sterk en verliest nooit. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken!

Peggy Olson (Mad Men)

Zowat de enige vrouw die in Mad Men, dat zich situeert in de jaren ’60, door Don Draper gerespecteerd wordt. In het begin van de serie komt ze nog maar net piepen als onschuldige, maar ambitieuze secretaresse bij reclamebureau Sterling Cooper. Haar creativiteit wordt ontdekt en ze krijgt een baan als copywriter, wat van haar de eerste vrouwelijke schrijfster bij de firma maakt sinds de Tweede Wereldoorlog. Peggy walgt echter van de manier waarop vrouwen bekeken worden in het werkveld. Ze toont ons keer op keer dat ze niet het timide, zwakke meisje is waar men haar voor aanziet.

Olivia Pope (Scandal) De rol van Olivia Pope is baanbrekend op vele vlakken. Sinds de jaren ’70 is Pope namelijk de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die het hoofdpersonage van een Amerikaanse tv-serie is. Misschien is ze wel de meest complexe zwarte vrouwelijke hoofdrol uit de tv-geschiedenis. Pope is emotioneel sterk, professioneel krachtig en persoonlijk ingewikkeld. Haar intensiteit geeft de show extra tempo. Het heeft actrice Kerry Washington de rol van boegbeeld voor goed opgeleide zwarte vrouwen opgeleverd. (PS/MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content