‘Zou Koen Wauters niet beter andermans dromen in vervulling laten gaan?’

© .

In de Knack Focus-rubriek ‘Vraag het aan Vincent’ beantwoordt Vincent Byloo wekelijks pertinente vragen van lezers. Het VTM-programma Project K, vandaag omstreden wegens opgezet spel door Koen Wauters en co., blijkt ook in onze brievenbus de gemoederen te beroeren.

Dit is een fragment uit ‘Vraag het aan Vincent’ van komende woensdag, 7/10.

In tijden van oorlog en asielcrisis vind ik Project K op VTM een gemiste kans. Zou Koen Wauters niet beter andermans dromen in vervulling laten gaan in plaats van zijn eigen dromen na te jagen?

(Patrick Vandewalle, Poperinge)

Ik begrijp wat je bedoelt, Patrick. Een meervoudig miljonair die zijn jongensdromen mag waarmaken op kosten van VTM: het lijkt op misplaatste zelfbediening. Ook al omdat Koens wensen op het eerste gezicht niet uitblinken in bescheidenheid. Door Marc Sleen himself vereeuwigd worden als heroïsche stripheld in een wafelenbak van Nero? Sommige psychologen zouden er een verregaande vorm van eigenliefde in ontwaren. Je voor de Belgische etappe in de Tour door Eddy Merckx een viparrangement laten fixen, inclusief receptie met lepelhapjes en champagne? Komt een tikje verwaand over.

'Zou Koen Wauters niet beter andermans dromen in vervulling laten gaan?'
© VTM
‘Project K’ lijkt aan de oppervlakte op de schaamteloze zelfverheerlijking van een rijke stinker, maar is in wezen een filantropisch programma dat ons doet geloven dat we allemaal een beetje Koen Wauters kunnen zijn

Maar zelfs aan de Medialaan beseffen ze dat, Patrick. Precies daarom moet Koen elke aflevering zijn jongensdroom verdíénen, en wel door een titanische uitdaging aan te gaan. Een uitdaging die een bink als Koen normaal met de vingers in de neus zou winnen, maar die dankzij een uitgekiend script toch telkens weer op een spannende ontknoping uitdraait. Allemaal om Koen terug te brengen tot zijn menselijke proporties en ons, stervelingen, het gevoel te geven dat wij kunnen wat Koen kan. Moet Koen sneller de Mont Ventoux oprijden dan vijf andere BV’s? Dan krijgt Gella Vandecaveye buiten beeld een lift van de filmploeg om toch een béétje in Koens wiel te kunnen blijven. Moet Koen in de graslanden van Zuid-Afrika een olifant redden van een gewisse dood? Dan hijst de productie twee parkwachters in stroperskleren, zodat Koen ze heldhaftig kan onderscheppen en inrekenen. Zo zie je maar, Patrick: wat aan de oppervlakte op de schaamteloze zelfverheerlijking van een rijke stinker lijkt, is in wezen een filantropisch programma dat ons doet geloven dat we allemaal een beetje Koen Wauters kunnen zijn. Het is nú al uitkijken naar Project M met Marc Coucke.

Stuur uw vragen naar Vincent Byloo via vraaghetaanvincent@knack.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content