Wetenschappers ontdekken psychologische verklaring voor bingewatchen

© -

Dat bingewatchen niet zo onschuldig is als het lijkt, weten we al een tijdje. Maar vanaf nu hoef je je niet meer te schamen na een avond series kijken, want er is een psychologische verklaring voor.

Netflix onderzocht vorig najaar na hoeveel episodes van een serie de gemiddelde kijker zal blijven kijken om vervolgens het volledige seizoen te verslinden. Nu is er ook een wetenschappelijke verklaring voor dit fenomeen. Een studie van de Universiteit van Ottawa in Canada en de Universiteit van Newcastle in Groot-Brittannië verduidelijkt waarom personen vaak niet kunnen stoppen na het bekijken van een of twee afleveringen.

Het researchteam vroeg aan 86 deelnemers om een vragenlijst in te vullen over hun kijkgedrag. Er werd onder andere gepeild naar hoeveel tijd ze spendeerden aan een serie, hoe schuldig ze zich voelden na een avond bingewatchen en hoe vaak het hun plannen in de war bracht.

Uit het onderzoek bleek dat de deelnemers gemiddeld een keer per week een televisiemarathon houden. Er blijkt ook een logische, psychologische verklaring achter bingewatching te zitten. Je bent sneller geneigd om enkele afleveringen na elkaar te bekijken als die automatisch op elkaar volgen -wat bij Netflix en DVD-boxen vaak het geval is. Als je zelf een nieuw episode moet klaarzetten, ontwaak je uit een soort televisieroes en ga je doelbewuster beslissen of je wil blijven kijken.

Daarnaast vertoonden de deelnemers van de studie een hogere mate van schuld als ze voordien hadden beslist om niet voor het scherm te blijven plakken, maar dat toch deden. Bovendien gingen ze minder vaak bingewatchen als ze diezelfde avond nog andere plannen hadden.

Het wereldrecord bingewatching staat trouwens op naam van de 25-jarige Alejandro Fragoso uit Brooklyn. Hij brak vorige maand het record na een marathon van 94 uur. De negatieve effecten die de actie op zijn lichaam had, waren niet min. Zijn hartslag verhoogde in extreme mate en hij had ook last van hallucinaties. (EL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content