Wedstrijd hobbykok 2010

Met iets meer durf om van de geijkte paden af te wijken zou De Beste Hobbykok pas echt een goed programma worden.

Elke dinsdag, vtm **

Van alle talentenjachten die de afgelopen jaren op het scherm zijn geweest, zijn we De Beste Hobbykok van Vlaanderen het meeste genegen. Wellicht omdat koken meer bij onze interessesfeer aansluit dan dansen of zingen, maar zeker ook vanwege de jury, Peter Goossens en Sergio Herman die de expertise én de gevatheid bezitten om de gerechten te keuren.

De eerste aflevering was bij momenten daarom ook weer bijzonder grappig, bijvoorbeeld toen een man vol trots een schotel aanbood die gedrapeerd was met tv-worstjes of toen een kandidate toegaf dat ze kreeftensoep uit blik had gebruikt voor haar saus en de twee koks keken alsof ze net gezegd had dat er een verse drol onder de scampi’s verborgen lag.

Dat gezegd zijnde is De Beste Hobbykok toch ook een talentenjacht waar je de radertjes van de reality veel te vaak ziet draaien. Als een rondborstige blondine in nauwsluitend jurkje wel heel veel aandacht krijgt, of als een kandidaat door de koks wordt weggestuurd om een nieuw gerecht te bereiden, dan voel je de hand van de makers, die vooral zogenaamd goede televisie willen.

Het meest sprekend – en ook ergerlijk – was dat bij de finale ronde, waarin de 23 overblijvers uit de eerste selectieproef teruggebracht werden tot ongeveer de helft. De amateurkoks hadden rundstong in maderasaus moeten klaarmaken, maar de twee juryleden mochten enkel proeven van hun probeersels en geen commentaar geven, omdat ze naar aloude realitytraditie eerst gingen delibereren en dan in een ellenlang pseudospannend slot de finalisten bekend maakten.

Wij denken dat mensen die geïnteresseerd zijn in koken geen boodschap hebben aan de zoveelste variant op The Bachelor, met keukenschorten in plaats van rozen, en liever zouden horen wat Goossens en Herman vinden van de klaargemaakte gerechten, wat er goed aan is en wat niet. Een beetje meer durf om van de geijkte paden af te wijken zou van De Beste Hobbykok pas echt een sterk programma maken.

Stefaan Werbrouck

Wat vond u van De Beste Hobbykok van Vlaanderen? Laat het weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content